Välstuvat i Sjöfartsmontern…

Välstuvat i Sjöfartsmontern. 

Torbjörn DalnäsTorbjörn Dalnäs ger en rapport från Bokmässan i Göteborg …

torbjörn-1

Bokmässan i Göteborg är höstens stora litterära begivenhet. Bok & Bibliotek, som är det officiella namnet, samlar varje år kring 100.000 besökare under de fyra dagar mässan pågår. Årets temaland var Ungern.

Inlandsnationen Ungern var däremot inget tema för Sjöfartsmontern, som sedan 1997 är ett årligen återkommande inslag på mässan. Montern lockar maritimt intresserade med böcker om sjöfart och sjömän. Sedan 2001 är det Sjöfartens Kultursällskap som står vid rodret (http://www.sjofartskultur.org/), med ekonomiskt stöd av Stiftelsen Sveriges Sjömanshus. Sällskapet samlar hela den svenska sjöfarten, däribland redarnas och sjömännens organisationer samt Sjömansservice, som sedan 2007 är en enhet inom Sjöfartsverket.

I Sjömansservice ingår i sin tur 85-åriga Svenska Sjömansbiblioteket, som i montern hade till uppgift att ge tips om nyutgiven maritim litteratur.

Dit hörde en uppdaterad upplaga av Svensk Sjöfartshistoria – I STORM OCH STILTJE. Den presenterades av bokens redaktörer, journalisten Gert Malmberg och förre skeppskocken, sjöfolksbasen och generaldirektören i Sjöfartsverket med mera, Anders Lindström.

Ett annat av monterns nytillskott var boken Människorna som berördes av m/s Estonia, som utifrån ett estniskt perspektiv berättar om olycksnatten hösten 1994. I montern gav riksdagsman Kent Härstedt, som överlevde katastrofen, gripande vittnesbörd inför en åhörarskara som fyllde montern.

Till andra programpunkter som fyllde Sjöfartsmontern hörde TV-personligheten Anne Lundberg, känd bland annat för den populära programserien Landgång som hon gjorde tillsammans med skeppskocken German Zamudio. Hon gör nu en ny omgång i serien, fortfarande med tonvikt på matlagning men utan German, som har gått i pension efter 45 år till sjöss. På Annes önskelista står en polarforskningsexpedition samt ett besök på någon oljeplattform.

Författaren Anders Wällhed och vice ordföranden i fackföreningen SEKO, Tomas Abrahamson, berättade om ex-sjömannen Ove Allanssons författarskap. Presentationen utmynnade i avslöjandet att SEKO, där manskapsorganisationen SEKO sjöfolk ingår, utlyser ett litterärt pris på 100.000 kronor i hans namn: Ove Allanssons litteraturpris. Det första priset kommer att delas ut under SEKO:s nästa kongress i maj 2017.

Aino Trosell berättade om sitt författarskap, som bland annat har hämtat motiv från varvsarbete i Göteborg. Hon talade sig även varm för behovet av ett varvshistoriskt museum i Nordens största hamn.

Göteborgsfödde Åke Selander är internationellt ryktbar genom en flera decennier lång tjänst inom Internationella Transportarbetarefederationen. Han tillbringade några år till sjöss i yngre år. 1959 kom han till ITF och 1968 till dess sjöfolks- och fiskaresektion. 1977-96 var han ITF:s biträdande generalsekreterare. Han var också initiativtagare till International Committee on Seafarers’ Welfare (ICSW), som numera kallas ISWAN (International Seafarers’ Welfare and Assistance Network), där Sjömansservice och dess föregångare HKF deltagit sedan starten mot slutet av 1970-talet. Åke Selander, som sedan länge bor i England, delade så livfullt med sig av sina glasklara minnen, att det stod helt klart att han bär på stoff till en spännande bok.

Heli Kärkkäinen har arbetat som servitris på färjor mellan Finland och Sverige Hon är filosofie magister och har i uppsatsens form skrivit om sjöfarande kvinnors situation. Exempelvis berättade hon hur negativa de helt mansdominerade sjömansorganisationerna länge var mot kvinnor till sjöss.

Sjöfartsmonterns höjdpunkt varje år är utdelandet av Stiftelsen Sveriges Sjömanshus litteraturpris, som premierar maritim skönlitteratur och facklitteratur på svenska. Årets pris på 20.000 kronor tilldelades Thomas Taro Lennerfors, som bland annat har skrivit Stockholmsrederierna och Att skapa en värld (om Stena Bulk). Han arbetar nu på ett verk om den internationella kylsjöfarten.

Bokmässan 2016 infaller den 22-25 september. Välkomna till Sjöfartsmontern då!

 

IMG_8636aTorbjörn Dalnäs

(…som sedan 2006 utgör Sjömanshus-stiftelsens litteraturgrupp tillsammans med sjöingenjören och författaren Robert Hermansson. Vår uppgift är att lämna förslag till Stiftelsens direktion på lämpliga mottagare av litteraturpriset.)

 

Tidigare mottagare av Sjömanshus-stiftelsens litteraturpris

2000 John E Persson

2001 Ove Allansson
2002 Lennart Revborn

2003 Torbjörn Dalnäs

2004 Göran Engdal
2005 Robert Hermansson

2006 Paul Paulsson, Lennart Lundberg, Terje Fredh

2007 Anders Wällhed

2008 Ingrid Kaijser

2009 Claes-Göran Wetterholm
2010 Björn Larsson

2011 Thure Malmberg och Pär-Henrik Sjöström

2012 Reidar Jönsson

2013 Lennart Johnsson
2014 Marie Jacobsson
(bilder):

Sjöfartsmontern 2

Anne Lundberg berättar om arbetet med den populära TV-serien Landgång.

Sjöfartsmontern 4

Heli Kärkkäinen som engagerar sig för kvinnors situation till sjöss, här med Sjöfartens Kultursällskaps sekreterare Lennart Johnsson.

Sjöfartsmontern 5

Thomas Taro Lennerfors får litteraturpriset av Christer Themnér, ordförande i Stiftelsen Sveriges

 

Sjömanshus.

Om Webbmaster

Skutseglare, ångentusiast, författare och professionell lektör.
Det här inlägget postades i Aktuellt, Gästkrönikor. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Välstuvat i Sjöfartsmontern…

  1. Stig Elenius skriver:

    Skepp Ohoj!
    Vilken bra redogörelse från bokmässan i Göteborg vår styrelseledamot Torbjörn Dalnäs gett oss. Man tackar och bugar från redaktionen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *