UTSTÄLLNING PÅ SJÖHISTORISKA MUSÉET

IMG_1439Med stor förvåning och bestörtning läste jag artikeln i Dagens Nyheter, fredagen den 10 april, om att museet skildrar sjömännens sexliv i en utställning. Utställningen baseras på intervjuer med sjömän som berättar om sina upplevelser kring sex, manlighet, homosexualitet, identitet och könssjukdomar. En läkare berättar om könssjukdomarna som spreds från hamn till hamn och en ung sjöman berättar att han är homosexuell.

Museet borde ha bättre inställning till sjömännens villkor än att visa deras sexliv i en utställning. Kanske kunde man istället skildrat den tuffa arbetsmiljön som denna yrkesgrupp jobbar i dygnet runt. Nu hänger man ut en hel yrkesgrupp från tiden då jag själv seglade till sjöss. Hur kommer ”landkrabborna” att se på oss? Vi kommer att upplevas som pestsmittade. Som ingen kvinna vill ta i. Barnen då? De går också på sjöhistoriska… Nej, synen på oss blir ännu sämre nu, den har ju alltid förknippats med fylla, slagsmål och rumlandet i hamnarna. Nu blir lyckan fullständig som vill svärta ned yrkeskåren. Den som ser till att import och export fungerar. Den som upplever orkaner och tropisk hetta, den som försöker få en stunds vila i ett krängande fartyg.

Jag blev först förbannad, sedan besviken, och nu mest bedrövad över artikeln i DN. Ingen skugga över tidningen, den skuggan faller nog på chefen på museet. Jag har redan fått kommentarer av landkrabbor; jaha, hur många horor har du då varit med?

Jag är stolt över att ha tillhört yrkeskåren sjömän trots alla försök att svärta ned oss. Jag vet vad vi har gjort och inte gjort, sjöfolket är viktiga för landets välstånd och förtjänar något bättre än denna utställning.

Sjöhistoriska museet skildrar sjömännens sexliv – DN.SE.

Stig Elenius

Redaktör

Om Webbmaster

Skutseglare, ångentusiast, författare och professionell lektör.
Det här inlägget postades i Aktuellt, Redaktören har ordet. Bokmärk permalänken.

En kommentar till UTSTÄLLNING PÅ SJÖHISTORISKA MUSÉET

  1. Krister Lumme skriver:

    Det är rent ut sagt beklämmande hur man ännu idag ger sig in och svärtar ned en yrkesgrupp med att ställa ut dem och peka på negativa fördomar i stället för att lyfta dem som den yrkesgrupp de är.
    Allt syns som om man på detta sätt söker uppmärksamhet på andras bekostnad. En eloge till vår redaktör som uppmärksammat detta. Vi får hoppas att en protest läggs ut i kanten mot sjöfartsmuseet och att de förklara sig vad de menar med att endast peka på att det är sjömän som går på bordell. Man gör det verkligen lätt för sig, att då det gäller sjömän är de annorlunda än andra.

    Minns hur sjöfolksförbundet reagerade då en av de större tidningarna på sin tid hade en artikel som skildrade ett sjömanskap som hade havererat. Det blev bråk och annat i hemmet då sjömannen hade blivit bedragen av kvinna som skulle vänta på honom hemma. Rubriken på tidningen sattes ut med stora feta bokstäver. “Sjöman slog sin hustru” var rubriken.
    Sjöfolksförbundet tog då upp detta i media och drev en kampanj mot att tidningen hade svärtat ned en hel yrkeskår som om det var endast sjömän som slog kvinnor då de blev bedragna. Stora rubriker blev det. Frågan är om det gör det denna gång. Återstår att se. Själv ska jag meddela media ang detta om att vi anser denna utställning inte visar respekt mot en hel yrkeskår vilket även vår redaktör Elenius pekar på och som jag själv anser är rent ut sagt bedrövligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *