Tips till författare inför en framtida publicering…

Tips till författare inför en framtida publicering, –från en tekniskt intresserad Bokanjär.

Ok, du har ett manus och vill få det publicerat? Bra eller dåligt men det har aldrig funnits fler möjligheter till att ge en ut en bok som det finns nu. Till stor del beror det på hur du själv vill och hur du vill förvalta din tid och dina ekonomiska resurser.
Boken är som sagt skriven och nu skall den tryckas, distribueras och marknadsföras. Jag sammanfattar nu de viktigaste alternativen för att uppnå detta

Hitta ett förlag eller förläggare.

Nackdelen är att det kommer att ta tid. Mycket tid. Du kommer att få uppleva många refuseringar innan det kanske lyckas till slut.
Fördelen är att ett förlag tar hand om allt, tryck, distribution och marknadsföring, och du kan ägna dig åt något annat, spela golf eller kanske skriva en ny bok.

Tips 1: Se till att du skickar in ett färdigt manus. Lektör och korrekturläst, helst bedömt av flera.

Tips 2: Det finns listor på svenska förlag på internet. Gå även in i en bokhandel och titta efter liknande böcker som den du har skrivit och se vilka förlag som ger ut dem.

Ge ut boken själv.

Nackdelen är att du måste ta hand om mycket själv, inte minst marknadsföringen. Det kommer att kräva tid, kunskap, engagemang och ekonomiska resurser.
Fördelen är att du har full kontroll och att din bok kan komma ut mycket snabbt. Dessutom så finns det flera olika sätt att göra det på. Fyra huvudgrupper faktiskt. Så kanske ett av dessa alternativ passar just dig bäst. De tre första alternativen kräver en relativt stor kapitalinsats men å andra sidan blir priset per bok lågt. Med det fjärde alternativet kan du komma igång för en mycket låg kostnad men kostnaden per bok blir högre.

1. Tryckta böcker. Du gillar kontakter med leverantörer och kunder. Du vill och kan göra allting själv. Du kontaktar tryckerier i Baltikum eller Sverige. Fixar tryckfärdigt omslag och inlaga, ISBN, pliktex, BTJ-ex, lagerhållning, avtal med Bokinfo och Förlagssystem. Du sköter marknadsföringen. Du bör helst ha F-skattesedel och kunskap om att skapa tryckfärdiga pdf’er. Två exempel i Sverige: FramSteget Bokförlag och Scandinavian Book. Ett exempel i Riga med svensktalande personal: Printing House Jelgavas tipogrāfija.

2. Tryckta böcker. Men du låter ett företag sköta allt det praktiska beskrivit i pkt 1 och du fokusera på marknadsföringen. Ett exempel: Vulkan Media

3. Tryckta böcker kombinerat med Print on Demand. Ett exempel: Nomen förlag/Books on Demand i Visby.

4. Print on Demand med möjlighet till beställning av egna upplagor. Som sagt tidigare låg startkostnad. Dessa alternativ kräver dock kunskap om att färdigställa tryckfärdigt omslag och inlaga och god datavana. Du styr mycket av produktionen själv via företagens hemsida. Två exempel: Först BoD, ett tyskt tryckeriföretag med svensk personal. De tar hand om allt praktiskt som nämnts i pkt 1 och har ett relativt sett brett produktutbud som täcker både text och bildböcker. Sedan Publit. I princip samma sak som Bod, men mer fokuserad på textböcker. Dessutom måste du ha ett eget avtal med Bokinfo om du vill nå ut till bokhandlarna. I denna kategori finns det naturligtvis även företag utomlands. Till exempel Create Space i USA där du relativt lätt kan publicera internationellt.
Det finns naturligtvis fler alternativ i varje kategori. Detta var några exempel jag själv har stött på och haft kontakt med.
Ovanstående alternativ gäller tryckta böcker. I tillägg till dessa finns även möjligheten att ge ut boken som e-bok eller ljudbok. Samtliga ovan kan hjälpa till med e-bok. Framsteget förlag och Publit är även behjälpliga med ljudböcker. Några förklaringar:
E-bok. Det finns två huvudformat för e-böcker e-Pub och PDF. E-Pub är lämpligt format för skönlitterär text som kan flöda fritt och blir då tillgänglig i all typ av utrustning. Från mobil till dator. Har boken många bilder, diagram eller om man vill att sidorna skall se ut på ett speciellt sätt så är PDF formatet lämpligare. Men blir inte lika attraktivt för utrustning med små skärmar såsom mobilanvändare.
Ljudbok. Ljudböcker är heta just nu och här är det själva inläsningen som är utmaningen. Det tar tid och kräver viss utrustning. Kostar mycket att lägga ut. Går att göra själv om man vet hur.

Både e-böcker och ljudböcker finns i nätbokhandeln för köp och nedladdning. Numera finns det även företag som erbjuder dessa böcker ”strömmande”, dvs du prenumererar, betalar en viss summa varje månad, och får då tillgång till det du vill läsa/lyssna på.
Det finns också en hel del självhjälpsböcker om den ädla konsten att ge ut sina egna böcker. Sök på internet eller i bokhandeln.
Det finns också s.k. hybridförlag, som mot ersättning, utför delar av de olika momenten i bokutgivningsprocessen.

Är det någon som har några frågor så hör gärna av er.
Med vänliga hälsningar och lycka till med era bokprojekt!

Tips till författare inför publicering PDF.

Hasse Claesson

hasse.claesson@telia.com

www.ebokforlaggullestad.se

2017-08-22

 

Det här inlägget postades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tips till författare inför en framtida publicering…

  1. Lena Hallar skriver:

    Hej Hasse,

    Har du kanske tips på någon bra skola som har bra utbildning som verkligen får en att skriva en bra bok?

    Hälsningar
    Lena

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *