Stig Elenius om KOCKEN SOM BLEV KÄND FÖR SITT TYRANNERI OMBORD…

Våren 2007 ringde en före detta maskinchef i 75 års åldern upp mig i ett ärende som rörde en helt annan sak än om vad jag skall berätta nu. I detta sammanhang frågade han i vilken avdelning jag seglat i, däck eller maskin! Nej svarade jag, ingen av dom avdelningarna. Det blev tyst en stund och så frågade han samma sak igen. Men du har ju glömt en avdelning, köksavdelningen. Visst ja svarade den gamle chiefen, det var ju den bästa avdelningen ombord. Men se så lätt det är att glömma bort vissa av sina skeppskamrater.

Men en som inte är glömd är KOCKEN, det vill säga den kock som i filmen med samma namn gick under namnet PETER STEIN. Normalt sett brukar kockar vara berömda av andra orsaker, till exempel sina kulinariska färdigheter. I rättvisans namn måste man medge att Peter Stein var en skicklig kock också även om han personifierar makten på sitt värsta. Att vara instängd i en fartygskabyss tillsammans med Peter Stein är en obehaglig upplevelse för andre kocken Martin och kockeleven Sundsvall ombord i Golden Gat Verklighetens andre kock heter Mats Arehn.

 Några veckor innan chiefen ringde så fick jag ett brev postat i Grekland av en sjöman som hade seglat med Peter Stein. I brevet uppgav han det rätta namnet. Dom hade seglat ihop 1969/ 1970 under ett års tid i Los Angeles, en Johnsare. Han intygade i brevet att Peter Stein var exakt sådan som han beskrivs i filmen. Jag kommer ej att lämna ut det rätta namnet här men har det i mitt arkiv om Kocken.

 Filmen är verklighetsbaserad och den som har upplevt skräckseglatsen med Stein är Mats Arehn. Den utspelar sig i en Salénare ( Snow Drift) men i verkligheten är det i en Johnsare i början av 1960 talet. Mats Arehn och jag seglade ihop i Grängesbergsbolagets Aurivaara hösten 1963. Jag var förste kock ombord och Mats var andre kock. Någon illasinnad person har förknippat mig med Peter Stein vilket inte är sant. Jag tror det var ett skämt. Jag är född finländare, Peter Stein kommer från Centraleuropa. När Mats och jag träffades på pressvisningen inför premiären i februari 2005 pratade vi gamla minnen. Han hade bara bra minnen av mig som förste kock och jag av honom som 17årig andre kock. Han kom till och med ihåg att jag hade finskt påbrå och var bra på att laga kötträtter och soppor.  Aurivaara  var hans första fartyg medan Johnsaren  Golden Gate skulle komma att bli hans sista just på grund av Peter Stein.

 Ombordmiljön då på 1960 talet var  så tuff att det inte behövdes tyranner av den sort som Peter Stein var. I februari 2005 skrev tidningen Metro om filmen där rubriken var ” Svarta sanningar till sjöss”. Mats Arehn säger där att ”filmen är ett sätt för mig att städa mina gamla garderober, att bli av med en ryggsäck som jag släpat runt på i hela mitt liv”.  Mats seglade i två år och sju månader i sammanlagt sex fartyg varav alla utom det som Stein var i,  dvs Golden Gate  var jättetrevliga. Tidningen Stockholm City hade som rubrik ” Hemska upplevelser på sjön bakom manuset till ” Kocken ”

 Den som spelar rollen som förste kocken Peter Stein är Kjell Bergkvist som gör en fantastisk prestation . Henrik Lundström gestaltar Mats Arehn, Peter Viitanen spelar tredje kocken Subdsvall.

 Detta är berättelsen om förste kocken som var en tyrann, som älskade klassisk musik. Beethoven, Mozart och Brahms var hans favoriter, som iklädd vinröd morgonrock satt och lyssnade på dessa klassiker med ett glas sherry vilket var det starkaste han använde sig av,  som vaxade sin mustascher med Baileys likör, som klarlackade sina naglar varje morgon  och som alltid var oklanderligt klädd. Alltid iklädd kostym av sista snitt då han gick iland, alltid iklädd sin vita kockklädsel i byssan och kallade besättningen för PACKET som häller i sig alkohol bara för att bli berusade. Själv höll han sig i form med rephoppning, boxning och gymnastik.

 Sägnen säger att han  avled på 70-talet illa däran, plågad av sinnes oro och ligger begravd på en svensk kyrkogård på västkusten. Hans sista tid här på jorden var en ständig sinnesförvirring, man hoppas att Peter Stein till sist fann den frid han sökte på den andra sidan. Om detta sistnämnda är sant eller inte låter jag vara osagt men mycket tyder på detta. Han förde en ojämn kamp mot de demoner som plågade honom under hela livet, en kamp han förlorade. Peter Stein har också gett upphov till namnet MAKTENS SIGNUM, det var den gången han tog nycklarna till slabben från den alkoholiserade hökaren ombord. Peter Stein har också gett uttryck för att ”intelligenta människor manipulerar man, idioter slår man.

 Mats Arehn har fått frågan om vad hans kulle ha frågat Peter Stein om han hade träffat honom idag . Han skulle ha sagt ” Hej. Kommer du ihåg mig? Jag kommer ihåg dig”.

Filmen är en studie i grymhet och hade premiär den 25 februari 2005.

 Jag fick ännu ett brev som jag ordagrant återger här. Hej Stig. Jag satt och bläddrade  i en gammal UTKIK och läste då din recension av boken Maktens Signum – Kocken. Jag seglade som kockelev på min första båt, Johnsaren Los Angeles från oktober 69 till maj 70. Förste kocken hette om jag inte missminner mig NN ( namnet lämnas inte ut) och var en kopia av Kjell Bergkvist i filmen eller tvärtom. Han skulle kallas Chiefkock och dom som fick använda hans namn skulle kalla honom Peter.

 Peter var en rätt så elak jävel och jag var hans 5e kockelev på ca 1 år, men jag höll ut. Kan det vara samma person som du skriver om? Jag träffade honom när jag gick på hökarskolan i Göteborg 1974 och då drev han en porr / nattklubb på 1:a Långgatan. Han var alltid lika ren / prydlig som i filmen, han var en duktig kock. Han skötte bara passagerarmaten jag och andre kocken stod för det övriga. När vi låg till kaj i B.A så var det alltid minst 1 vecka och passagerarna hade lämnat då bodde han iland och var bara ombord sporadiskt. Han gjorde som han ville och den gamle hökaren sa ingenting om ”Peters” sätt att arbeta.

 

Hälsningar / namn och adress läggs inte ut här.

 

Brevet är utan ändringar rätt utskrivet.

 Regissörens egna ord om filmen. Kocken är en skröna om en ung man som går till sjöss med stora förhoppningar på livet. Den handlar om relationer mellan gammal och ung, om vänskap och gränser. Kocken är delvis en självupplevd historia. Rolf Björlind skrev det första manuset redan för 25 år sedan, baserat på min berättelse. Sedan dess har manuset uppdaterats ungefär vart femte år.  Tematiskt och genremässigt är det en lite udda historia, därför har det varit svårt att hitta finansiärer. Men det är historia som vi, och många andra med oss, tycker borde få bli berättad. Nu har alla bitarna till slut fallit på plats. De unga skådespelarna castades bland cirka 500 personer. Kjell Bergkvist i rollen som Peter Stein var däremot självskriven sedan länge. Kjell kontaktades på ett tidigt stadium, redan innan filmen var slutfinansierad.

 Året är 1969. Artonårige Martin mönstrar på som andre kock på lastfartyget ”Snow Drift” med destination Kapstaden. Det är Martins tredje resa. I fartygets kök härskar förste kocken Peter Stein, här är allting underkastat hans osynliga och brutala regelverk,  Martin är lyckligt omedveten om vad som väntar honom och hans kompis , kockeleven Sundsvall. Mötet mellan Martin och Stein utvecklas i en riktning som ingen av dom i sin vildaste fantasi kunde tänka sig.

 Detta är i stort sett vad det handlar om. Mats Arehn är född 1946 och har jobbat med film och TV i många år samt gett ut romanbiografierna Vita lögner och Motståndsman steker fläsk. Även boken Kocken har han skrivit.

 

 

 

Det här inlägget postades i Aktuellt, Gästkrönikor, Redaktören har ordet. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Stig Elenius om KOCKEN SOM BLEV KÄND FÖR SITT TYRANNERI OMBORD…

  1. Nils Larsson skriver:

    Mönstrade på Golden Gate mitten på 60talet en hösteftermiddag som andre kock.På morgonen kom en elak kock tysk in i byssan och skrek.Jag var tvungen att slå till .Han var aggressiv och hotfull .Vaktman försvann han har inte sett något.Jag blev avstängd till sjöss .Han bara arbeta i 30 minuter på den båtenTog mina prylar och gick i land.Borde lyssnat mellan raderna när andrekocken berättade om allt jobb med representation på västkusten i US.Jag får kalla kårar än idag när jag läser om sadokocken.Några år senare var jag in på Nordstjärnans kontor i Stockholm då frågade en tjänsteman mig vad det var som hände.Minns inte vad jag svarade ville inte rota i det gamla.Men tydligen har rederiet förstått att allt inte var ok med den kocken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *