Stig Elenius om BERÖMDA SJÖKOCKAR.

Kocken påstås vara en av de viktigaste befattningarna ombord. Han kan jämföras med en konstnär som skapar otroliga konstverk, men nu i form av mat. Som min kocklärare på restaurangskolan sa , ”det ögat ser är viktigt”. Då menade han att det var viktigt hur maten presenterades på uppläggningsfaten. Det är minst lika viktigt idag då faten ersatts av uppläggning på tallrik. Den skall se ut som en välkomponerad och färgrik oljemålning.

De kockar jag presenterar här kan jag överhuvudtaget inte jämföras med, de var och är mycket skickligare än jag var under de år jag var proffs kock. Men vi har en sak gemensam, vi har alla varit till sjöss. Det är min gamle vän och gode kamrat Arne Ingemansson, det är Erik Lallerstedt och det är Leif Mannerström. Måste tillägga att nestorn, chef de chef, Thore Wretman också tillhör sjökockarnas skara. Om honom har jag skrivit på ett annat ställe.  Hur kom det sig att jag träffade dessa herrar?

När det gäller Arne så blev jag inbjuden varje år till kockelevernas avslutningslunch på restaurangskolan där Arne var lärare. Efter att vi träffades första gången blev vi goda vänner och gav även ut en bok tillsammans. Erik har jag träffat på Gondolen några gånger , både privat och som gäst. Arne, hans gamle lärare i kockyrket och jag överlämnade boken Sjömansbiff och Stormsoppa som vi gett ut och där Erik fanns med på omslagets baksida. Leif har jag endast pratat med en gång, på restaurang Sjömagasinet i Göteborg. Men jag har närmare studerat dem i de olika böcker de förekommer.

Arne är den minst kände i detta gäng men ändå vill jag göra en presentation av honom. Jag kände Arne bättre än de flesta utanför hans egen familj. Vi umgicks en del privat, han var den mest vänliga människa jag någonsin känt, jag fick många gånger ta del av hans matlagningskonst. Vi delade förutom mat intresset även intresset för idrott. Han hade varit distriktsmästare i brottning och jag hade boxats. Som lärare var han pedagogisk och vänlig, tillrättavisade sina elever, blivande kockar, på ett vänligt undervisande sätt. Han hade varit lärare till bland andra Erik Lallerstedt. Så här skrev Erik i vår gemensamt utgivna bok, Stormsoppa och sjömansbiff som gavs ut 1999.

”Min gamle fina lärare Arne Ingemansson som med stort tålamod lärde mig de grunder inom gastronomin varje kock bör besitta har tillsammans med Stig Elenius skrivit en kokbok från sjön. Hårresande händelser och skrönor som varvas med den goda sjömans maten och givetvis ligger tyngdpunkten på svensk husmanskost”.

Arne föddes i Asarum 1932 och efter fyra år i marinen mönstrade han ut för att sedan utbilda sig till kock 1955. Han seglade i olika rederier för att sedan utbilda sig till lärare på lärarhögskolan. Han tog hälsoinspektörsexamen 1970 / 1971. Arne var en festglad prick. En gång när fartyget befann sig ute på Atlanten, mitt i natten, kom han och andre kocken på att utlösa brandlarmet. Full kalabalik. Det slogs stopp i maskin, ingen brand kunde upptäckas. Men vissa personer kunde misstänkas. Arnes samvete plågade honom ärlig som han var. Ett par dagar senare knallade han upp till kapten och erkände ”brottet”. Det var han ensam som utlöst larmet. Hedersmannen Arne ville inte att någon annan skulle beskyllas för detta. Kapten lät nåd gå före rätt, bättre kock än Arne hade han aldrig seglat med. Andre kocken, Jan,  blev sedan känd som pappa till Carola Häggkvist.

Arne och jag hade haft samma köksmästare som lärare när vi utbildade oss. Arne var en fena på  dragspel och uppträdde ibland. Han älskade stora amerikanska bilar. Hans bullrande skratt tystnade sommaren 2006 och lämnade en stor tomhet efter sig. Under vår livsresa tappade både Arne och jag bort några nycklar men som vi återfann när vi träffade varandra. Inte metalliska nycklar, nej, själsliga nycklar som varje människa har för att kunna öppna sin innersta rumsdörr. Jag skulle kunna skriva en hel bok om vännen Arne men det får räcka med denna krönika över en genomsnäll medmänniska.

ERIK: Det berättas att när Erik och Leif träffade första gången i Östermalmshallen i Stockholm utbrast Erik, ”är det lantisar i stan”. Leif var ju från västkusten som Erik betraktade som landet. Efter den gången blev de bästa kamrater. Bägge var kända för sina ibland burdusa uttryck men var genomhyggliga människor. Erik har kallats ”Krögaren som inte ville vara med i Guide Michelin”. Kanske för att det förknippades med bildäck. Vad vet jag.

Erik var en riktig Djurgårdare och gillade boxning. Det har vi gemensamt förutom att jag också varit kock men inte krögare. Dessutom har vi bägge varit till sjöss. Enligt fadern var det bäst för sonen Erik att han skulle gå till sjöss för att det skulle bli folk av honom. Hans ständiga sänkta betyg i ordning och uppförande var en av orsakerna. Sommaren 1963 mönstrade Erik på M/S Segerö tillhörande Rexbolaget som jungman. Han kom ombord i i kakikostym, mockaskor och vattenkammad. Ingen ombord hade någonsin sett en jungman klädd på detta sätt. Första kvällen ombord skulle en maskinist försökte provocera honom vilket resulterade i en omgång stryk för maskinisten. Sedan var mobbningen över. 

Erik berättar att den första resan gick till Halifax. Kompisen, även han jungman, och Erik, gick iland och ägnade större delen av land tiden åt att dricka Budweiser och Kentucky Wild Turkey. Dagen efter stod de bägge utkik på bryggan när fartyget var till sjöss och turades om att sova medan den andre höll utkik, Ibland sov bägge. Han påstår att i slutbetyget står det att Erik Lallerstedt är oduglig till sjöss och livsfarlig i hamn. Ja att det gick vilt till under Eriks korta sjöbana tvivlar jag inte på. Men mat blev han skicklig på, en mästerkock som idag har överlåtit restaurangrörelsen åt sin dotter.

LEIF: I mitten av 1950 – talet mönstrade Leif Mannerström på M/S Kungsholm. Leifs chef, styckmästaren Nisse, noterade redan första dagen till sjöss att Leif var sjösjuk. Kom med här sa han. I hytten tog han fram en flaska rom, fyllde en tekopp med drycken, drick sa han. Fickljummen rom och sjösjuk, Leif spydde som en kalv. Men det var sista gången han var sjösjuk. I två och ett halvt år var han ombord och blev god vän med en kille som hette Rolf Andersson. Han var en duktig boxare och tillsammans startade de en boxningsklubb ombord. I ett lastrum byggde de upp en ring och där boxades de. Ombord fanns många tyskar, många av dem riktiga översittare men duktiga i köket. En av dem vid namn Piesholt var den jävligaste. Till sist tröttnade Leif och Rolf på mobbingen och slängde tysken ned i ett kar, ett isbad där fryst fisk tinades. När tysken kom upp igen tog Rolf tag i tysken och sa, från och med heter han Leif Mannerström och jag Rolf Andersson. Har du förstått? Efter det förblev tysken överväldigande snäll och ödmjuk.

M/S Kungsholm lade till vid Pier 97 på Manhattan. I New York tog de ledigt och  spenderade hamnliggetiden med att upptäcka staden. De besökte Jack Dempseys restaurang på Broadway och fick träffa den gamle tungviktsmästaren där han gick omkring och hälsade på sina gäster. Med M/S Kungsholm hann han med att besöka Västindien och bland annat Kuba. Det var samtidigt då Castro tog över landet och det sköts skarpt överallt. Han fick besöka Nya Guinea och såg när Ingrid Bergman kom till Oscarsgalan i Los Angeles. Leif råkade befinna sig där utanför och han menar att det var den vackraste kvinna han sett.

Leif var en duktig sjömans idrottare som hoppade 1, 70 i höjde, sprang 100 meter på 11,7 samt stötte kula 14 meter. Han boxades och var inte oäven i den sporten. Men framför allt blev han Göteborgs krögarkung. En av hans bästa polare blev det i Stockholm, Erik Lallerstedt.

Stig Elenius före detta sjöman, kock och ekonomiföreståndare, restaurangchef och kulturarbetare.

 

 

Om Webbmaster

Skutseglare, ångentusiast, författare och professionell lektör.
Det här inlägget postades i Aktuellt, Gästkrönikor. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Stig Elenius om BERÖMDA SJÖKOCKAR.

  1. Jan klarfelt skriver:

    Jag hade Arne som klassföreståndare 1965 då jag gick en kurs för ekonomiföreståndare mycket givande och roligt. Fortsatte ett tag till sjöss men sadla om till krogen istället, och sedemera eget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *