Stig Elenius. HÖSTKRÖNIKA

IMG_1439Hösten är en årstid som är regnig, blåsig, kall och mörk. Löven gulnar och faller till marken, det är som om året dör en smula. Under årets första åtta månader har skandalerna duggat lika tätt som ett stritt vårregn. Svenska folket får denna höst finna sig i att trampa runt i ett dyngträsk där politiker, fackpampar, kyrkans herdar och riksrevisorer har utmärkt sig å det kraftigaste.

Riksrevisionen är inte vilken myndighet som helst. Den lyder under riksdagen och skall granska statens verksamhet, det vill säga hur våra skattemedel används. Medborgarna äger rätt till full insyn i deras verksamhet. Det har vi fått genom den granskning som Dagens Nyheter gjort och det är ingen uppmuntrande läsning. Det är en jätteskandal som aldrig tidigare förekommit här i landet. Tre riksrevisorer har avgått från sitt ämbete – vad händer nu? Förmodar att någon av dem får en landshövdingspost eller som statlig utredare. Utredningar finns det gott om här i landet.

En annan sak som upprör mig är Landstingets upphandlingar. Den senaste tidens upphandling rör de så kallade stödstrumporna där det avtalades att de skulle kosta 100 kronor paret. Och vad blev kostnaden? Jo, 6000 kronor paret. Det är våra skattekronor som slösas bort.
En annan upprörande skandal är SKUT (Svenska kyrkan i utlandet) och deras verksamhet där insamlade medel i form av donationer, medlemsavgifter och kollekt har använts till studieresor till utlandet och lyxboende med påkostade middagar och dryck. Biskopen och hennes präster har lagt locket på verkar det som. Istället förs diskussioner om korset och Jesus vara eller inte vara. Kyrkans undersåtar blir nog inte hörda här heller.

Några som inte lyssnar är våra politiker som har fullt upp med att rensa i leden efter olika skandaler där fyllekörning ingått. Poliser, sjuksköterskor samt övrig vårdpersonal gör uppror och vill att man skall lyssna på kraven om bättre arbetsförhållande och löner. De demonstrerar på gator och torg över hela landet. Politikerna slår dövörat till och ser inga problem överhuvudtaget. I TV påstår man att bara man låter tiden ha sin gång så kommer allt att bli helt okej. Den fackliga röran i Kommunal är väl känd. I och för sig inget nytt under solen att fackföreningsrörelsen ofta kantats av skandaler. Det tillhör dess kultur om jag skall kalla det så. Jag har själv under 1970 – talet upplevt hur det kunde gå till.

Att landet är i förfall kan man se lite överallt. Många man möter går klädda i trasiga jeans, stora hål överallt. Under min uppväxt var det ett tecken på fattigdom och morsan var noga med att lappa brallorna om man haft sönder dem. Ja, tiderna förändras och man hinner inte med. Hört talas om Pokéman Go? Inte jag heller förrän min granne, som är hamnkapten i båtklubben, häromdagen kunde berätta om fyra tjejer som kom jagandes fram till båtklubbens gallergrund. De skulle in genom den låsta grinden men det gick inte och då försökte man klättra över ett två meter högt metallstaket varvid en av dem ramlade ned. Det var just Pokéman Go man jagade. Nån konstig figur som bara finns i deras sjuka fantasi.

Den etniska folkgrupp jag tillhör, finlandssvenskarna, cirka 300.000, är en starkt hotad folkgrupp idag i mitt forna hemland. Sannfinländarnas mål är att förfinska landet och många finlandssvenskar har upplevt hot om de pratat ”fel” språk. Då kallas man ”hurri”, ett starkt skällsord i vårt östra grannland. För egen del tycker jag det är bättre att vara flerspråkig än enkelspårig.

Om några dagar är det dags att medlemmarna bokar in sig på årets bokmässa i Göteborg. För egen del kommer jag att åka dit. Hoppas få träffa många Bokanjärer där.

Höstliga välgångshälsningar
Bokanjär Stig Elenius

img078

Det här inlägget postades i Aktuellt, Gästkrönikor. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *