Sjölivets berättare av Ove Allansson

12 oktbober 2009

 

Sjölivets Berättare

 

 Kan beställas via www.adlibris.se och kostar 251 kronor plus porto 19 kronor. Totalt pris 270 kronor

Sjölivets berättare

Många sjömän eller före detta sjöfarare har skrivit böcker om sjöarbetslivet. I svensk litteratur är inget yrke så omfattande skildrat som sjömannens, vilket förmodligen beror på yrkets särart – arbete under resor vattenklotet runt.

‘Sjölivets berättare’ är en referande och citerande översikt som lyfter fram svenskspråkiga författarskap och böcker, allt ifrån segelskeppens tid, via ångans epok, till dieselfartyg och containerfart. För redaktören och medförfattaren Ove Allansson har det varit viktigt att visa vad som finns, att genom smakprov kunna locka till läsning, botanisering i havsfloran.

Kockar, stuertar/hökare, annan ekonomipersonal, eldare, lämpare, motormän, maskinister, matroser, båtsmän, timmermän, segelsömmare, styrmän, kaptener och andra sjöfarare, kvinnor och män, har genom åren skrivit och berättat i böcker, häften eller tidningar.

I denna bok möter vi de berömda sjöförfattarna men även de mindre kända eller bortglömda. Likaså lyfts – via många avbildade verk – de bildkonstnärer fram som har ett förflutet som sjömän eller sjökvinnor och som sätter människan ombord i centrum.

Boken vill visa på sjöskildringarnas bredd och kan dessutom ses som sjöfartshistoria sedd med de ombordanställdas ögon. Vidare är ‘Sjölivets berättare’ en reseskildring i tid och rum. Var finns hamnen Morondova?

Medarbetare speciellt för denna bok är sjutton skribenter, de flesta med efarenheter från sjölivet och handelsflottan.

Presenterade och / eller listade svenskspråkiga sjöskildrare är 312 med tillsammans 515 böcker och tjugotalet häften.

Om Webbmaster

Skutseglare, ångentusiast, författare och professionell lektör.
Det här inlägget postades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.