Bokanjärerna har besökt SEX & THE SEA

IMG_1439Den 21 april gjorde redaktören tillsammans med Lasse Svensson (styrelsen) besök på Sjöhistoriska Museet i Stockholm för att på plats bilda oss en uppfattning om utställningen samt prata med personalen där. Vad fick vi fram av besöket?

Utställningen är holländsk, värt att betona. Konstnärerna Peter Grenaway och Saskia Boddeke vill, enligt dem, gärna förvirra folk en aning och låta dem använda sitt eget kulturella bagage till att tänka efter. Du kommer kanske inte att åka hem helt belåten, men det tycker jag är okej säger Peter. Vi, Lasse och undertecknad åkte hem med en sjaskig känsla i vårt bagage måste jag säga även om vi kände igen det mesta vi såg och hörde i den film som visades.

Hans – Lennart Ohlsson, museichefen säger å sin sida att: ”genom att visa utställningen vill vi få besökarna att reflektera över normer. Långt bort från hemmet kanske helt andra värderingar härskar.” Visst är det så men vi sjöfolk behöver nog en annan uppmärksamhet än denna.

SEX & the SEA kommer också att få ett eget program i åk 9 och gymnasiet till höstterminen 2015. Där skall man undersöka och synliggöra myter, värderingar och normer kring roller och sexualitet bland människor utifrån ett sjöfartsperspektiv. Så nu skall ungarna lära sig vilka busar vi var!

Vi framförde våra kritiska synpunkter på utställningen till ett par ur personalen som lovade framföra dem till ledningen. Om Holland vill hänga ut sina sjömän får det stå för dem men här i landet behöver sjömännen sannerligen inte hängas ut som man nu gör. Istället borde man visa under vilka villkor man arbetar under i dagens moderna sjöfart, det är samma hav, samma vågor som stör nattsömnen, samma buller och skakningar i fartyget som på vår tid. Hur vi sexuellt tog oss fram över hav och i hamn behöver nog inte landkrabborna känna till.

Vad som ytterligare stärkte mina synpunkter på museet var det jag tidigare sagt, det är ett enda stort jättedagis med barnvagnsparkering, amningsrum och när vi var på besök, ett trettiotal småbarn, ett dagis på besök. Man kände sig inte hemma längre. Men all heder åt personalen vi träffade, de var trevliga och tillmötesgående.

Stig Elenius

Redaktör

Om Webbmaster

Skutseglare, ångentusiast, författare och professionell lektör.
Det här inlägget postades i Aktuellt, Redaktören har ordet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *