September månadskrönika 2015

IMG_1439

September månads krönika 2015

Storebror ser dig. Vi är övervakade även när vi sover. Dygnet runt. Våra mobiler ger oss inget skydd – tvärtom. Var du befinner dig, vem du ringer, allt kan man spåra. Vi lever i ett sårbart samhälle. Skyddad identitet – glöm det. Vår integritet är allvarligt hotad. Det samhället har vi byggt upp under senare år. Skrämmande.

Lika skrämmande är den kriminella verksamheten inom äldrevården där oseriösa företagare skor sig på användarnas bekostnad – de som kallas brukare. De gamla och behövande. Allting började under den förra regeringen som knoppade ut vården. Som vårdtagare kallas man brukare. Vilket skamligt ord för en gammal människa som slitit i hela sitt liv och nu behöver få vård att kallas brukare. Det personliga tänket finns inte mer nu när administratörerna tagit över. Där oseriösa företagare håvar in storkovan, pengar som skulle gått till mer personal och bättre mat. Äntligen skall regeringen försöka få stopp på den kriminella sidan av verksamheten.

Det finns positiva saker att berätta om också. Exempelvis att det nu är bekräftat att vi äldre blir klokare med åren. De kognitiva (kognition är en samlingsterm för de mentala processer, viljestyrda som handlar om kunskap, tänkande och information) testresultaten hos personer över 50 år blir allt bättre. Det negativa är att den fysiska och mentala hälsan blir sämre. Känner vi igen oss? Vetenskapen har också upptäckt att motion är bra för hälsan. Det upptäckte jag för 60 år sedan.

Bokmässa!

Eftersom jag inte deltog på årets bokmässa i Göteborg kan jag heller inte redogöra för några intryck därifrån. På några bilder därifrån ser jag dock att vår styrelseledamot Torbjörn Dalnäs sitter och antecknar flitigt. Så vi får hoppas han delger oss sina intryck från sjöfartsmonterns horisont.

 Sjöfart!

Sjöfartsprofiler uttalar sig om hur man ser på svensk sjöfarts framtid. Det finns lika många åsikter som tyckare. Anna Johansson, den ansvarige ministern har ju talat om att landet behöver en handelsflotta under svensk flagg. Frågan har legat ”som Kronblom i en långbänk” i decennier. Men nu skall det hända positiva saker anligt Anna. Skall vi tro på det?

Allt detta jag nu skrivit om förbleknar när man läser och ser skrämmande bilder på människor som flyr Mellanösterns krigshärdar. Vuxna och barn som drunknar i tusentals på sin väg till tryggheten. Europas cirka 500 miljoner invånare vill hjälpa men vissa politiker strävar emot. Kanske blir den treårige pojken som spolades upp på en strand symbolen för Europas befolkning att hjälpa varandra när nöden är som störst. Men SD aviserar sin avsikt att ställa sig på Öresundsbron för att bromsa flyktingströmmen med våld. Stöveltrampet hörs ända in i min själ. Man har bytt ut stövlar och uniform mot kostym och blankputsade skor.

Det som skrämmer mig är när jag på TV ser inslag där flyktingar kommer över gränsen till Finland från Sverige och möts av finnar med stenkastning och Ku Klux Klan klädda finländare. Finnarna har glömt sin historia när Sverige tog emot tusentals flyktingar från Finland. Man välkomnades med öppna hjärtan, värme, mat och kläder. Idag skäms jag för mina före detta landsmän. Jag hade kunnat vara ett av de krigsbarn som Sverige tog emot. Att människan kan vara så förbannat emotionellt okänslig i dagens upplysta samhälle – det förvånar mig storligen.

Författare

Visste ni att den författare som tjänar mest i hela världen är James Pattersson, född 1947 i N.Y. Han har skrivit romaner sedan 1970 – talet. Hittills har han dragit in 762 miljoner kronor, en hisnande summa. Själv redovisar jag mest förluster i mitt skrivande. Vi författare skall erhålla 1.45 per utlånad bok av Sveriges Författarfond. Själv har jag inte fått en krona kanske beroende på att jag inte är med i någon annan förening än Bokanjärerna. Jag vet att mina böcker har lånats ut på biblioteken både i Sverige och i Finland.

Styrelsen 11 september

Se vad ordförande skriver om vår framtid på hemsidan. Tankar som han vill att medlemmarna skall ägna lite tid åt och komma med idéer och förslag till medlemsmötet i november. Om alla hjälps åt kanske vi kan driva föreningen framåt. Under det senaste halvåret har vi redan gjort en hel del. Hemsidan har fått ett ordentligt lyft. Besökarna ökar och många krönikor flödar in som. Vi befinner oss någonstans mellan flod och ebb. Kaj Karrento gör PR för oss på Åland, undertecknad gör det i sydvästra Åbolands skärgård. Jörn Hammarstrand föreläser på bibliotek och några av oss skall väl delta på årets kulturella jippo, bokmässan i Göteborg. Själv gav jag ut en ny bok i augusti och en av böckerna har nu blivit föremål för högläsning på ett äldreboende i Skåne. Jag kommer att skicka två nya böcker till dem. Jag bekostar detta helt själv och hoppas jag kan bidra till att göra några gamla människors vardag drägligare. För många år sedan skickade jag boken Sjömansbiff och stormsoppa till ett äldreboende där det fanns några dementa sjömän, tror det var i Småland. Böcker kan skapa goda gärningar. Torbjörn Dalnäs skördar framgångar med god hjälp av sitt väl etablerade namn bland skarpsinniga sjöförfattare och Titanic kännaren Wetterholm framträder i olika sammanhang. Så visst arbetar vi på olika sätt med att göra vår röst hörd. På biblioteket i Åboland där jag varit två gånger känner man till flera av våra medlemmar. Förutom de redan nämnda även Reidar Jönsson, Ove Allanson och Mats Ahren. Men fler måste nu fatta pennan och börja leta i sina minnen för att nästa antologi skall bli en framgång. Sätt i gång. Låt oss göra avtryck i sjömanskulturen. Nu är problemet hos oss i föreningen att vi inte har en avlönad person som kan åka land och rike runt för att informera om föreningen. Det är det personliga mötet som är viktigt, sociala medel i all ära. Kanske bör vi söka ekonomiska medel för personlig marknadsföring. Vad vet jag.

 Världens största bokantikvariat

Ett tips till er som botaniserar på antikvariat. På Olof Palmes gata 20 b i Stockholm, tvärgata till Drottninggatan ligger världens största bokantikvariat med tusentals titlar, Alfa Antikvariat. Där kan man hitta det mesta av gamla och även nyare böcker. Hjälpsam personal vars hjälp man behöver för att hitta de rätta titlarna man söker. Jag brukar ofta gå dit för att botanisera. Det är kvalité i gamla böcker. Telefonnumret dit är 08 – 21 42 75. Bra om man har ISBN numret på boken man söker.

En bok jag kan rekommendera är: Min frihet av Björn Larsson. I mitt tycke en underbar läsning han förmedlar.

Stig Elenius (Redaktör och krönikör)

Det här inlägget postades i Redaktören har ordet. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till September månadskrönika 2015

 1. Stig Elenius skriver:

  Boris, jag visste inte att du hållit föredrag. Hade jag det, då hade du blivit nämnd naturligtvis. Jag kan ju inte gissa mig till vad medlemmarna gör om de inte informerar om sina göranden. Så är det. Tack i alla fall Boris för att du också drar ditt strå till stacken.

  Tack Rolf för fina ord.

 2. Boris Söderberg skriver:

  Förhoppningsvis har också undertecknad bidraget en smula till sjömanskulturens bevarande och fortlevnad genom att vid en välbesökt afton på kulturhuset i Västra Frölunda, hålla ett av applåderna att döma, mycket uppskattat föredrag om vardagen ombord i oceangående fartyg under -60 och 70 talen.

 3. Rolf Öström skriver:

  Stikkan
  Du skriver förbannat bra och hoppas du fortsätter med det!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *