Redaktören har ordet i maj

Först av allt vill redaktionen gratulera vår ordförande, Jörn till ett hedrande 3:e pris i novelltävlingen ”Kärlek till sjöss”. Det visar att vi i föreningen har kvalitéer som håller för en granskning av oberoende lektörer.

Vår hemsida är föreningen ansikte utåt. Den skall vara enkel och snabbåtkomlig samt spegla föreningens verksamhet och mål. Jag anser att dagens hemsida uppfyller dessa kriterier. Men hemsidan är också till för att medlemmarna skall medverka, i gästboken och som krönikörer. En krönikör behöver nödvändigtvis inte vara medlem. Loggboken är också för att skriva i. Jag har mer än en gång uttryckt önskemål om detta och trott att vattendroppen skulle urholka stenen men det var naivt att tro detta.

Föreningens styrelse har nu ett styvt jobb med att antologin ”Springa Läck” skall kunna sjösättas någon gång under 2011. Att hitta redaktör, korrekturläsare samt lektörer är sannerligen inte en lätt sak. Det är lätt att på ett medlemsmöte besluta att ge ut en bok, svårare att få någon att jobba med den. Boken skall även finansieras och dagens sponsorer står minsann inte i kö och väntar på att få ge bidrag.

Styrelsen oroar sig också för framtidsfrågorna. Många av oss medlemmar är oldboys och så småningom måste yngre krafter ta över. Men de krafterna verkar inte finnas. Om ni läser vad vår ordförande skriver i sin spalt efter att han varit i kontakt med sjömansbibliotekets chef Anna Selme, så är det ju en mycket oroande syn hon har på sjöfolkets läsvanor idag jämfört med för några år sedan. Och för en tid sedan fick vi också besked om att vår yngsta medlem Elin Dahlöv begärt utträde ur föreningen, det är också oroande.

Skärpta alkoholregler införs för fritidsbåts – redare från den 1 juni i år. Nu gäller samma regler som på land vid bilkörning. ”Bryggseglare” dock undantagna. 0,2 promille är gränsen om man kör båtar över 10 meter. Men, och det är ännu ett bevis på hur politiker tänker: Lagen gäller bara båtar över 10 meter och som gör en fart av 15 knop eller mer. Så åker man med sin 9,5 meters (ca 28 fot) i 14,5 knop så gäller inte promillegränsen, då gäller de gamla reglerna.

Läste i tidningen om en författare som skriver sina böcker då han sitter i tunnelbanan. Med sin laptop knattrar han på medan folk snattrar i mobilerna, medan stationerna ropas ut och folk prasslar med sin tidning och det bullrar i rälsen. Han hatar tystnaden då han skriver. För mig helt obegripligt, jag älskar tystnanden då jag skriver.

Vitsipporna blommar, fåglar ruvar i sina bon, båten är sjösatt, bara problem med den, och en ny bok är under bearbetning, men målsättningen att ge ut den under hösten har spruckit. Avslutar med några visdoms ord:” Focus on the journey, not the destination. Joy is found not in finishing an activity, but in doring it”. Glad sommar på er bokanjärer.

Redaktör Stig ”Stickan” Elenius

Det här inlägget postades i Redaktören har ordet. Bokmärk permalänken.