Redaktören har ordet i juni 2015-06-21

IMG_1439Redaktören har ordet i juni 2015-06-21

Så var midsommar över för denna gång. De enda som var riktigt belåtna med vädret var polisen. Själv var jag på landet, och naturligtvis, sill och nubbe blev det.

Strax innan midsommar hade föreningen sitt styrelsemöte på Katarina Sjöfartsklubb. Åtta styrelsemedlemmar närvarade när Krister Lumme öppnade mötet. Många frågor stod på agendan. Det konstaterades att vi nu är 56 medlemmar och det är illavarslande att medlemsantalet minskar. Framtidsfrågor diskuterades, en av dem var ansökan om uppgående i Författarförbundet. Styrelsen ansåg att ett medlemskap inte var till nytta för oss och dessutom dyrt.

Sjöfartens Kultursällskap som vi vill inleda samarbete med visar ett lamt intresse för ett samgående. Men man kommer att fortsätta bearbeta dem för att kunna få till stånd ett samgående på ett eller annat sätt.

Styrelsen var enig om att sociala medier var framtidens instrument när det gäller att nå ut till folk. Själv anser jag att det är absolut nödvändigt att utnyttja detta förträffliga instrument som dessutom är gratis. Vi är redan ute på Facebook med jämna mellanrum.

Beslut togs att delta i Stockholms Kulturvecka och bord skall bokas så nu är det upp till medlemmarna att komma och sälja böcker samt marknadsföra föreningen, söndagen den 16 augusti.

Styrelsen informerade om att krigsseglarmonumentet nu flyttats från Stenpiren i Göteborg till Lilla Bommen.

Under hösten planerar jag att ha en föreläsning på biblioteket på min födelse ö i Åbolands skärgård. Jag blev inbjuden redan för två år sedan och nu skall det bli av. Jag kommer att även presentera vår förening under detta framträdande. För två år sedan var jag där och höll en föreläsning på det stora skärgårdscentrumet på södra Korpo. Då var det cirka fyrtio personer som mött upp. Bland annat kom en gammal vän till min mor och lyssnade. Klaus Sahlgren, en gång i tiden FN:s ”executive secretary of the UN centre for transnational corporation” åren 1975 – 1983, och Finlands yngsta diplomat. Efteråt satt jag i hans villa trädgård och drack sherry tillsammans med honom och hans hustru denna vackra augustikväll.

Nästa antologi föranledde en hel del diskussioner. Själv menade jag att boktiteln som tidigare föreslagits heta Dikt Midskepps inte bör användas. Det finns inget ”dikt midskepps” som används ombord.

Trevlig sommar önskar redaktören

Det här inlägget postades i Redaktören har ordet. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Redaktören har ordet i juni 2015-06-21

 1. Per-Åke Åkesson skriver:

  Kära medlemmar!
  Finns det medlemmar som har färska uppgifter hur bemanningen är i handelsfartyg då det gäller kvinnor.
  Medlemmar i vår förening har säkert tillgång till aktuella uppgifter.
  Fru Halvdansson och andra sjöfackliga personer kan man fråga!
  Förlig Vind
  PeÅ

 2. Krister Lumme skriver:

  Tack Stickan. Fler borde hålla föredrag om oss. Bokanjärerna har sin givna plats inom sjöfarts litteraturen.
  Trevlig sommar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *