Torbjörn Dalnäs. Ove Allansson in memoriam

Ove Allansson

Ove Allansson 1En mycket uppskattad sjöbroder och författare har törnat in för gott. Ove Allansson avled natten till lördagen den 9 januari, 83 år gammal.

Ove föddes 1932 i Lidköping, just där Västgötaslätten möter insjöoceanen Vänern. Han växte upp i närbelägna Kvänum.

20 år gammal mönstrade Ove 1952 på sin första lasttramp som jungman. Han var till sjöss på olika trader i sju år. Mestadels seglade han som reparatör eller svarvare, med hans egna ord “alle mans djävul”. Sjötörnarna satte djupa spår och lade grunden till ett rikt och omfattande författarskap.

Så här har Ove sammanfattat sin sjömanstid: “Det positiva som sjömansyrket gav mig var kamratskap, yrkesstolthet, havsstämningar i stiltje och storm och möten med främmande kulturer…”

1963 fick Ove en dikt publicerad i tidskriften Sjömannen och en novell i hans andra fackorgan, Metallarbetaren. Bokdebuten kom 1967 med den burleska romanen Resan till Honduras, som redan året därpå följdes av Vintramp. Sammanlagt har det blivit 35 helt egna verk, med den självbiografiska Författare “vill varenda jävel vara, då slipper dom arbeta!” som slutpunkt 2012. Flertalet av Oves verk, men långt ifrån alla, har sjölivet som tema.

Därtill kommer en lång rad antologier som Ove har medverkat i, exempelvis Bokanjärernas Trampa däck (2009) och Springa läck (2011).

Vidare har Ove själv redigerat flera skrifter av bestående värde. Dit hör Dikt babord (1992), som består av ett urval berättelser från tidskriften Sjömannens årgångar. Dit hör också Till havs! (1984), som är en bred presentation av svenska sjömansförfattare. Ett kvartssekel senare började den kännas ofullständig. Därför sammanställde Ove praktverket Sjölivets berättare (2009).

Ove hade den unika kombinationen av ett okuvligt samhällsengagemang och en mustig humor, som har berikat hans författarskap och förnöjt hans breda läsekrets. Han var in i det sista en trogen medlem av Bokanjärerna och dessutom en mentor för många av oss övriga Bokanjärer. Han tog sig tid att läsa våra alster och förmedla goda råd.

Jazzfantasten Ove hade en speciell talang som han kunde demonstrera vid celebra tillfällen: Konsten att spela flöjt med näsan! Tillsammans med författarkollegan Anders Wällhed har han också sammanställt moderna sjömansvisor, som var för sig har sjungits in av Ewert Ljusberg och Musikgruppen KAL

Vännen Ove lämnar en stor saknad efter sig. Men han lever vidare genom sina böcker, som lockar till omläsning. Hans minne förvaltas också av facket SEKO, där manskapsorganisationen SEKO sjöfolk ingår. Vid Bokmässan i Göteborg 2015 utlystes ett nytt litterärt pris i Oves namn. Det är på 100.000 kr och kommer att delas ut för första gången under SEKO:s nästa kongress i maj 2017.

Jag minns en gammal sjöman som just fick Oves dedikation i sitt ex av berättelsesamlingen Sjöbröder: Han sade: Tack för alla dina ord! Det är bara att instämma.

Torbjörn Dalnäs torbjörn-1

 

Mer om Ove Allansson – Bokanjärerna här….

 

Minnesstund för Ove Allansson hålls torsdag den 28/1 kl 1630 i Palmhuset, Trädgårdsföreningen i Göteborg. Torbjörn Dalnäs kommer att representera Bokanjärerna som där kommer att lämna en gåva till Hjärt-Lungfonden som alternativ till blommor/blomsterkrans.
Bokanjärer som privat vill lämna en gåva kan göra det på Gåvotelefon: 020-882400.
Vänligen Krister Lumme / ordf.

cropped-cropped-cropped-cropped-logga_bokanjarerna12

Om Webbmaster

Skutseglare, ångentusiast, författare och professionell lektör.
Det här inlägget postades i Aktuellt, Gästkrönikor. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Torbjörn Dalnäs. Ove Allansson in memoriam

  1. Stig Elenius skriver:

    Idag sände jag ett “beklagar sorgen kort” till hustrun Ia. Det var dagen före julafton vi pratades vi, Ove och jag. Inte visste jag då att Ove skulle mönstra av livets skuta några dagar senare. Han var min vän och mentor, den jag vände mig till när något besvärligt inträffade i mina texter. Nu väntar hans bortgångna skeppskamrater på den andra sidan floden. De är många med Harry Martinsson i spetsen.R.I.P Ove

  2. Tack Torbjörn för en fin nekrolog över Ove. Jag kommer att sakna honom .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *