Månadskrönika Oktober 2015

indexMÅNADSKRÖNIKA OKTOBER 2015

Den senaste tidens rykten om att sjömanskyrkan i Stockholm skall täcka över bilden av Jesus på korset och istället inrätta en bönehörna för muslimer gjorde att jag ringde upp biskop Eva Brunne för att höra vad som låg i dessa rykten. För tio månader sedan, i februari i år hade frågan väckts på ett styrelsemöte i sjömanskyrkan dit hon var inbjuden. Vem som väckte frågan kunde hon inte minnas. Enligt vad jag har hört var det hon själv.

Scenariot var att ett fartyg som anländer till Stockholm med muslimer ombord inte kunde ta sig till en moské var att då kunde kyrkan ställa upp och tillfälligt lyfta ut kristna symboler samt märka ut riktningen mot Mecka. Både sjömansprästen och chefen för kyrkan var kritiska till förslaget. Få se hur ärendet fortlöper. Biskopen har fått både ris och ros för sitt förslag. Själv anser jag att de kristna symbolerna inte skall lyftas ut eller täckas över, sjömanskyrkan är de kristnas kyrka, tillhörande den svenska kyrkan. Att sedan sjömän med andra trosuppfattningar besöker sjömanskyrkan har jag inget emot. Jag kan umgås med alla religioner. Men jag är kristen och går inte till moskén och täcker över deras symboler. Så enkelt är det för mig och det framförde jag till biskopen. För mig är alla människor av kött och blod. Hon hade förståelse för mina synpunkter vill jag tillägga.

Oavsett detta gillar jag inte gycklar snåljåpar och manipulativa människor. Att baktala någon och sprida lögner om en person är också under min värdighet även om jag kan ha åsikter om någon. Vänskap är för mig en viktig faktor i mitt liv. Har man en vän måste man värna om vänskapen det gäller från bägge håll.

Häromdagen läste jag i en tidning att Putin och Berlusconi, två gamla polare, den ena ryss, den andra italienare med makt som sitt signum hade besökt Krim och vinmuseet Massandra och beordrat fram en flaska Jerez de la Frontera från år 1775 som kostade 750 000 kronor. Själv har jag besökt Massandra två gånger under mina besök i Jalta på Krim men aldrig fått smaka på så dyrt vin. Däremot avsmakade jag andra goda viner. Bland annat världens kanske bästa altarvin enligt chefen på museet den enväldiga bastanta damen. Här finns tsarens favoritviner bakom skottsäkert glas och även hans livsmedikus munken Rasputins favoritmadeira. Dessa fick jag bara titta på inte smaka.

För femtioelfte gången skall föreningens framtid diskuteras på ett medlemsmöte den 27 november. Frågorna är många, svaren få. Är skutan på väg att sjunka? Ja det verkar så eftersom besättningen mönstrar av. Snart är det bara minimibesättningen kvar. Jag hoppas medlemmarna nu tar tag i frågan om vår framtid och tar fram konkreta förslag till ett åtgärdsprogram. Det positiva är att besökarna på hemsidan sedan ett halvår ökat kraftigt. Hoppas den utvecklingen fortsätter. Det skall bli spännande att ta del av styrelsens förslag till åtgärdsprogram. Om plan A misslyckas finns alltid resten av alfabetet kvar. Men självklart är att styrelsen måste fånga upp vad medlemmarna tycker och därefter forma programmet för vår fortlevnad. Och det måste ske till 27 november.

Så har årets stora kulturhändelse utspelat sig i Stockholm, då Jörn Hammarstrand släppte sin senaste bok den 14 oktober, Snedseglarna, en mycket lyckad release för boken. Ett stort antal intresserade hade mött upp på Katarina Sjöfartsklubb där det även bjöds på fisksoppa. Jag har läst Jörns bok och måste säga att han klär av sig naken i boken.

Annars var bokmässan i Göteborg en stor händelse liksom då årets Nobelpristagare i litteratur utsågs. Det blev som alla vet vid det här laget, vitryskan Svetlana Aleksijevitj som förutom ära och berömmelse även belönades med en ordentlig slant. Samt äran att ta emot diplom och medalj av Hans Majestät konungen. Svetlana kanske jag kommer att läsa så småningom när hysterin lagt sig.

Hoppas vår ledamot Dalnäs rapporterar från årets bokmässa i Göteborg. Han har ju direkt inblick i sjöfartsmontern. Undrar hur många av våra medlemmar i övrigt som deltog! Nu väntar en åländsk bokmässa på oss i Mariehamn. Hoppas några får lust att åka dit. Vår ordförande är kontaktman.

Torsdagen den 22 oktober uppträdde vår medlem Lasse Svensson på Katarina Sjöfartsklubb med musik och sång samt en gripande berättelse om när han jobbade i Indonesien för många år sedan och blev adoptivpappa till Linda då 1 månad gammal.

En sak jag än en gång vill påpeka är att man inte behöver vara av årsmötet utsedd krönikör för att skriva krönikor. Det kan vem som helst göra. Jag är utsedd av medlemmarna – årsmötet, att vara föreningens redaktör och därför skriver jag krönikor som redaktör. Detta sagt med ackuratess. Så välkomna med krönikor av alla de slag.

”Låt sanden vina in i dina fienders tält och göra deras samlag till ett helvete”. Vem är poeten som skaldat detta? Att önska sina fiender detta är tortyr anser jag. Tortyr är vanligt i dagens moderna samhälle precis som det var på medeltiden. Vad har vi lärt oss under dessa år som förflutit? Ingenting, absolut nothing, nada.

Slutligen, julen närmar sig med stormsteg och då skall man ge julklappar till sina vänner och familj. Om någon är intresserad säljer jag ut följande böcker till reapris – 100 kronor plus 49 kronor i porto. ”Det fanns en värld utanför min dörr” ” Återvändaren” samt ”Parkbänkarna i Stockholm”. Böckerna handlar till stora delar om mitt innehållsrika liv till sjöss och i land, möten med människor och intressanta platser. Böckerna kan beställas på e – postadressen; johancash03@gmail.com

Stig Elenius

Redaktör

1502459_397599287084415_6364768455114428336_o

Om Webbmaster

Skutseglare, ångentusiast, författare och professionell lektör.
Det här inlägget postades i Redaktören har ordet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *