MÅNADSKRÖNIKA MARS 2016

MÅNADSKRÖNIKA MARS 2016 / Stig Elenius.

Terrorattacker i Bryssel har färgat månaden oerhört svart. Man har svårt att tro att människor kan vara så onda som dessa terrorister är. Detta tillstånd som nu etablerat sig i världen kommer att vara en del av vår vardag. Jag själv märkte av det när jag kom hem från en indexutlandsvistelse häromdagen kraftig försenad på grund av ändrad flygrutt. Då sades det vara strejk i Frankrike, nu vet vi vad det var som skedde några timmar efter att vi landade på Arlanda.

Fackföreningars mygel är inga nyheter för mig. Det tillhör tydligen kulturen inom den världen liksom inom bank – och företagsvärlden. Lika illa ställt är det inom politiken. Högavlönade företagsledare vill sänka lönerna för de som är sämst betalda medan de själva sitter med miljonlöner. Moderatledaren håller med, högerkrafterna vill trycka ned större delen av befolkningen.

Äntligen säger jag, har skattesmitarna, bland dem min förra arbetsgivare Sven H Salén åkt fast för att ha fört ut stora penningsummor ur landet men nu fått krypa till korset med de övriga mångmiljonärerna. Här lyfter jag på hatten för Skattemyndigheten som lyckats med sin uppgift att ”jaga” smitarna. Skandalerna duggar lika tätt som ett vårregn nu.

”Svensk Sjöfart kommer att behöva Er i den ljusa sjöfartsframtid som väntar”. Det säger Pia Berglund från föreningen Svensk Sjöfart. Hon får ofta frågor om sjöfarten är en bransch att satsa på. Det mest givna svaret är naturligtvis ja, så säger Pia. Skall man tro på det!

Den europeiska sjöfarten sysselsätter idag cirka 2,2 miljoner personer som bidrar med 147 miljarder till den samhällspolitiska samhällsekonomin. Sjöfarten är en viktig motor inte bara för Europas handel utan även en viktig motor för att skapa nya jobb.

Den svenska sjöfarten har som ambition att vara attraktiva arbetsgivare till alla som vill jobba i vår bransch. Svensk sjöfart behöver er, framtiden är ljus. Är det som Pia säger eller är det fantasier skapade bakom ett skrivbord som så många gånger förr.

I övrigt har antalet piratanfall och gisslantagande minskat med 30 respektive 40 procent under 2015. Sammanlagt kapades 15 fartyg och 271 sjömän togs som gisslan under året. I svensk dagspress kan man om man använder förstorningsglas möjligen hitta en mikrospalt om detta. Så ointressant verkar sjömännens vardag vara för våra journalister. De av våra medlemmar som läser om sjöfart har antagligen läst om skandalfartyget ”Whisky Trio” som låg i Varbergs hamn för en tid sedan. Det värsta jag sett säger ITF inspektör Sven Save. Besättningen levde i misär, det fanns inget vatten ombord, maten bestod av torra brödskivor och oliver, inga sängkläder (kojkläder) och säkerhetsbristerna var många. Usla löner och miserabla boendeförhållanden. Fartyget var inte sjövärdigt överhuvudtaget. Sådana rostholkar flyter omkring på världshaven ännu idag. Vart fartyget tog vägen vet jag inte. Att det kunde få avgå är för mig en gåta.

Måste få återkomma till politiken och vart vi är på väg! Ungliberalerna har nyligen lagt fram förslag på att nekrofili och pedofili skall tillåtas. Dessa ungdomar kommer att inom några år tillhöra makteliten i vårt land. Otäcka framtidsvyer det är vad det hela handlar om.

Eftersom jag var utomlands då styrelsen hade sitt sammanträde har jag inget att rapportera om därifrån. Det får vår ordförande göra. Detsamma gäller årets bokmässa på Katarina Sjöfartsklubb. Efter vad jag förstår var det styrelseledamoten Lasse Svensson som var motorn i mässan och får stå för informationen därifrån.

GLAD PÅSK önskar redaktören.

120403_Ostern21

 

Det här inlägget postades i Redaktören har ordet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *