MÅNADSKRÖNIKA FEBRUARI 2016

MÅNADSKRÖNIKA FEBRUARI 2016

indexDen 28 februari för 30 år sedan mördades statsminister Olof Palme på Sveavägen i Stockholm. Det är min fasta övertygelse, och har varit det från början, att det var Christer Pettersson som var den skyldige även om han senare friades. En 30 år gammal mordutredning fortsätter dock, det verkar nästan som att utredarna skapar jobb till sig själva.

Min granne för 30 år sedan var en pensionerad polis som tidigare arbetat med mordutredningar. Han var måttligt road av att Hans Holmér utsetts till förundersökningsledare. Man kan säga att han var irriterad. Vi pratade mycket med varandra just denna tid, stod på våra respektive villa baksidor och dryftade mordet. Palme var en statsman vi kan vara stolta över. Han genomförde många sociala reformer under sin tid i regeringsställning. Han tvekade aldrig att ta ställning i fråga om Sydafrikas apartheid politik och ryggade ej heller för att kritisera USA för deras krig i Vietnam. Vi får aldrig en statsman av hans klass mer.

Under januari har jag förlorat många goda vänner. Ove Allansson var en av dem, han väckte mitt intresse redan på 1960 talet då jag hittade någon bok av honom i Sjömansbibliotekets boklådor. Sedan blev vi också goda kamrater, ett kamratskap som vara i många år.

Min kamrat sedan 41 år sedan, Bengt Pettersson avled 85 år gammal. Vi gick stewardsutbildning tillsammans 1965 i Göteborg. Vi delar många gemensamma minnen från den tiden och senare.

Dennis Sirviö, kock i Silja, ombudsman i Seko sjöfolk lämnade oss endast 64 år gammal. Vi lärde känna varandra 1985, vi dömde också fotboll i Stockholmsserien, divisionerna 5-6.

Båtsman Sven Karlsson 82 år, gammal Salén seglare med 48 år till sjöss gick bort under månaden. Bara några månader innan träffades vi på en tillställning i Saléns Gevisfonden. Det börjar bli tomt i kamratkretsen. Nåja, några finns ju kvar ännu.

I Sverige är det debatt om lägre ingångslöner för invandrare! Kan det vara lösningen för landets ekonomi? Nej, det är lösningen för Svenskt näringsliv där VD:n Carola Lemne med en månadslön på 490 000 leder kampen. Där moderaterna med Batra i spetsen som har 144 000 i månadslön, har höjt tonläget inför kommande avtalsförhandlingar i frågan om frysta löner och lägre ingångslöner för nyanlända. Är detta något nytt egentligen? Nej det är det inte. De som har det sämst skall ha det ännu sämre, de tongångarna har vi hört i decennier från högerhåll och arbetsgivare. Vad säger servitrisen, sjukvårdsbiträdet och städerskan med 15 000 – 17 000 i månaden om detta! Ingångslönen för nyanlända bör enligt högerkrafterna ligga på 14 000. Vad säger Annie Lööv (C) med 124 000 i månadslön om detta?

Förre skeppskocken och stjärnkrögaren Leif Mannerström som länge arbetat för att maten på äldreboenden skall bli bättre höll häromdagen på att gå i taket. Orsaken var när ett antal Jönköpingspolitiker skulle prov äta maten på ett äldreboende som den dagen var pölsa. Men kruxet var att politikerna serverades ostfyllda färsbiffar istället för dagens pölsa. Det var det som fick Leffe att explodera. Jag lyfter på hatten för dig Leffe. Fortsätt att ha detta högt uppe på din dagordning. Det är ju snart dags för oss att sitta vid samma bord på äldreboendet.

Att skriva är föreningens DNA. Det var av den anledningen föreningen bildades för tio år sedan. Vi har ju åstadkommit en hel del under åren men nu börjar vi se mörka moln torna upp sig i horisonten. Vi medlemmar börjar bli till åren och det fylls inte på med yngre. Det är ett problem. Årsmötet i år kommer således att vara tvingad att ta frågan på yttersta allvar och se hur vi skall kunna engagera yngre skribenter att ansluta sig till Bokanjärerna. Jag vet att styrelsen med ordföranden i spetsen verkligen har penetrerat frågan ganska länge. Men det som ser ut att vara lätt är fruktansvärt svårt. Så har ni medlemmar idéer som fram med dom i form av motioner. Det brådskar.

Hemsidan har genomgått en bra utveckling. Under årets första två månader har över ettusen personer varit inne på den. Det är inte många hemsidor med så få medlemmar som kan ståta med dessa siffror. Men, vårt DNA, att skriva, det är det få som gör.

Kommentarerna till min förra månadskrönika föranleder inga kommentarer från min sida. Det är helt och hållet en valberedningsfråga.

Stig Elenius

Redaktör

cropped-cropped-cropped-cropped-logga_bokanjarerna12.jpg

Om Webbmaster

Skutseglare, ångentusiast, författare och professionell lektör.
Det här inlägget postades i Redaktören har ordet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *