Lite i kanten…

logga_bokanjarerna

img_5083I skrivande stund sitter jag och tittar ut genom fönstret och ser hur vi nu är inne i hösten och att vad som väntas för oss nordbor några månader framåt är vinterns kyla. Samtidigt får vi se fram mot nästa vår med den sommar som säkerligen når oss som den alltid gjort till dem som lever vidare i världsalltet.

För mig själv är hösten den tid som börjat med att jag gjorde ett besök på Bokmässan i Göteborg där jag höll tal om varför jag är en Bokanjär och varför jag har tagit uppdraget till att föra Bokanjärernas talan som ordförande för föreningen. Mitt intryck av Bokmässan var nog så blandad. Ser jag till mitt första besök året 2007 som nybliven Bokanjär där jag även då höll ett anförande om mig själv och mitt författarskap har jag idag en större distans till vimlande bland montrar och böcker på Bokmässan än för snart tio år sedan.

Mitt intryck av Bokmässan i år var att jag på något sätt uppfattade jag det hela som marknadsföring av att sälja sig själv och det skrivna ordet. Mest blev jag irriterad över att vad som speglas i samhället idag, är att främlingsfientligheten även fick visa sitt smutsiga ansikte på Bokmässan i form av tidningen Nya Tider som blev uppmärksammad på ett sätt som förskräcker. Att Sveriges största Bokmässa öppet deklarerar att det Fria ordet som var ledstjärna för årets Bokmässa samtidigt som man gav en grupp som utgår från vitmakt rörelsen med nazistiska förtecken legitimitet till den plats de fick på mässan, gör mig både förbannad och även konfunderad över hur strömningarna går i samhället idag.

img_0887Det fria ordet blev för mig en forma av skändande då jag stod och lyssnade på företrädaren och redaktören för Nya Tider om hur han rättfärdiga sitt budskap på mässan. Jag tänkte på att mannen som fanns framför mig där han mässade om den förträfflighet han stod för samtidigt som han på annan plats förnekar förintelsen av 9 miljoner judar gjorde mig matt av ilska i hela kroppen. Jag gick därifrån och kände hur mitt besök på mässan blev avslagen lika som ett glas champagne som stått i solen ett par dagar där bubblorna bubblat ut med förväntningar om att Bokmässan skulle spegla vad jag själv står för då det gäller det fria ordet i sin rätta bemärkelse innehållande klokhet och kunskap om alla mänskors lika värde.

img_0884Trots detta såg jag ändå i positiv bemärkelse mässans legitimitet där författare och media strålade samman för att berätta om det fria ordets betydelse. Jag åkte hem därifrån i förvissning om att nästa år hoppas jag kunna berätta om eget skrivande samtidigt som även Bokanjärerna kommer att framföra en ny Antologi som kommer att vara den fjärde i ordningen.

Vad som nu stundar för Bokanjärerna är att vi fyller tio år som förening. Förberedelserna för detta är nu vad som komma skall. Återkommer inom tid för detta. Har man idéer eller annat ang firandet kan man maila för vetskap… krister.lumme@telia.com

Vänliga hälsningar Krister Lumme ordf.

img078

 

Det här inlägget postades i Aktuellt, Ordförande har ordet. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Lite i kanten…

 1. Stig Elenius skriver:

  Sorry, blev lite fel i texten men hoppas läsarna fattar vad jag menar!

 2. Stig Elenius skriver:

  Krister!
  Jag håller med dig om dina synpunkter på Nya Tiders deltagande på bokmässan. Jag var själv där under fredagen och tillbringade många timmar med att träffa andra intressanta utställare och även Sjöfartsmontern besöktes tre gånger. En av de jag träffade var Leif G. W Persson som jag hade en kort pratstund med. Kommer att försöka få till ett möte med honom så småningom när han återvänder hem till Solna från Sörmland.

  Ditt engagemang för vår förening är det bara att lyfta på hatten för. Om det sedan ger effekt återstår att se. Du gör ikommer också alla fall mer än de flesta av oss. Någon större anslutning av bokanjärer kunde jag ej se. Däremot införskaffades Ove Allanssons senaste bok, den sista som blev färdig strax innan han “mönstrade av”. Jag kommer också att gå med i det sällskap som startas upp till Oves minne.

  Det var lite om mycket.
  Stickan Elenius

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *