KRISTEN ELLER HEDNING

Julen är i antågande i vårt land. Det har den varit sedan i oktober med tanke på köpmännens marknadsföring. Jul och påsk är den kristna kalenderns största helger och firas med sedvänjor som har sitt ursprung i hedniska riter långt före Kristi födelse. Julens budskap är ju att fira Jesu födelse. Men än idag är ju ingen människa helt säker på när han egentligen är född.  På 300 – talet fastställde man dock datum till den 25 december. Är det rätt? Inte vet jag.

Och är vi egentligen kristna när vi nästan mangrant firar den hedniska högtiden jul. Jag hetsar i varje fall inte upp mig när julen inträffar. Julen har ju blivit en köpmännens marknad. I år slår vi nya rekord. I år skall den eldrivna cykeln för 15 000 kronor vara årets julklapp enligt handelns spåmän. Få se om dom har rätt. Vi kallar oss kristna men är egentligen hedningar, hur går det ihop? Kanske för att man inte känner till den historiska bakgrunden.

Men något jag däremot kan hetsa upp mig på är språkbruket. Jag vill på inget sätt framhäva mig själv som någon språkvetare men visst reagerar jag på särskrivningar, stavfel och nu det ”nya” språket.  Jag pratar då inte om det som kallas ”Rinkebysvenskan”. Nej då. Nu är det folk som tydligen inte har tid eller lust att skriva eller uttala hela benämningar på saker och ting. Melodifestivalen heter nu ”Mello” baby ”Bäbis” man go bananas, man asgarvar, det är jaba och duba, personligt har blivit ”pers”. Det är askul, det är Oh My God, det är ”shit”och ”fine”.

Av alla levande varelser är vi människor de enda som kan tala, skriva och räkna. Nu kan vi skapa nya ord också. Själv har jag svårt att hänga med i svängarna. Men en sak är säker, trots att de flesta av oss bekänner oss till kristendomen är vi egentligen hedningar. Jag glömde en grupp, ateisterna.

GOD JUL på er Bokanjärer

Stig Elenius

Det här inlägget postades i Gästkrönikor. Bokmärk permalänken.

En kommentar till KRISTEN ELLER HEDNING

  1. anna-lena skriver:

    bra bra där gubben

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *