HUR GÖR MAN FÖR ATT BLI FÖRFATTARE ?

Den frågan ställde Molly, en nittonårig tjej till DN:s Jenny Lindh – fråga bibliotekarien. Svaret Molly erhöll fick mig att gå i taket bokstavligen talat. Jag citerar; viktigast av allt, slå dig inte i slang med äldre skrivarmän. Nej Molly, jag vet att du tänkt tanken, men du ska inte. Skrivarmännen verkar eldigt samhällsomstörtande men under de vinstänkta kavajerna döljer sig ofta en kulturkonservativ självgodhet, vilken de gärna uttrycker genom att stolt klappa på sin mögliga debutbok och säga saker som ”Sån här litteratur skrivs inte längre” medan ögonen flanerar Söderbergskt längs med din urringning. När de övergår till att berätta sövande anekdoter om bokmässan år 1997 alternativt fyllesluddra över förtydligandet av DN Kultur kommer du att pysa, men då är det försent. Din själ är redan såld – till Arthur Lundkvist”. Citat slut. Detta fanns i DN år 2012.

Jenny fortsätter sedan med olika råd om hur man kan bli författare utan att närmare gå in på saker som bland annat upphovsrätten vilket är en viktig del av författandet både när det gäller skrivandet och bildmaterial. Även kostnadsfrågor och utgivning samt hur man marknadsför sina alster är nog så viktiga instrument i författandet. Det är en dyr hobby att skriva, att ge ut en bok om man inte har ett förlag att vända sig till som står för kostnaderna. Man skall då komma ihåg att förlaget aldrig står som ansvarig för innehållet rent juridiskt. Det gör författaren själv.

Jag tog upp frågan i vår styrelse och ville att vi skulle skriva ett inlägg i DN om detta men utan respons. Man ville inte kritisera DN:s bibliotekarie. Själv gjorde jag ett par tappra försök att nå Jenny Lindh utan att lyckas. Hon var bibliotekarie på biblioteket på Plattan i Kulturhuset, Stockholm.  Det var där jag ville träffa henne personligen och konfrontera henne med ”äldre män och  vinstänkta kavajer”. Men av någon anledning undvek hon mig.

I Bokanjärerna är vi författare och skrivande medlemmar stolta över att tillhöra en grupp som Harry Martinsson, Evert Taube och Ove Allansson. Bara för att nämna ett fåtal av de stora som också hade varit sjömän. Att skriva en bok är en lång litterär resa. Det kan ta år och tusentals timmar. Att skriva är en andlig upplevelse och ett mentalt reningsbad. Vi som skriver är en samling äldre män och kvinnor, alltså inte i den ålderskategorin som Jenny Lindh önskar. Men att ge så urbota dumma och subjektiva råd till Molly, nitton år kan få den mest förhärdade av oss att reagera. Själv är jag en no body i sammanhanget och lär aldrig få komma i TV:s morgonsoffa eller i DN:s kulturspalter. Men – ge upp skrivandet – nej.

Noterat av Bokanjär

Stig Elenius

 

 

 

 

Om Webbmaster

Skutseglare, ångentusiast, författare och professionell lektör.
Det här inlägget postades i Aktuellt, Gästkrönikor. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *