Gästbok

Skriv ett nytt inlägg i gästboken

 
 
 
 
 
 
 
Fält markerade med * är obligatoriska.
Din e-postadress kommer inte att publiceras.
Vi förbehåller oss rätten att redigera, ta bort eller inte publicera inlägg.
630 inlägg.
Krister Lumme Krister Lumme skrev den 1 juni, 2014 den 11:58:
Stickan.
Jag är inte bitter. Det går inte att leva som jag gör med bitterhet i kroppen. Min styrka är att jag tacklar problemen och sticker inte under stolen med vad jag tycker. Sätter man ut hakan får man även ta smällen.

Sådan är devisen vilket gör att jag är stark i de uppfattningar jag har. Vad jag även hyllar är ödmjukhet. Jag var till sjöss i tjugo år. En rik tid som gjorde mig till den människa jag är. Däremot är jag inte bättre än någon annan.

Sjömansromantiken är humbug. Den har aldrig funnits. Detta borde det skrivas mer om. Alkoholister göddes ombord i många fartyg. Det fanns även vita båtar med kadaverdisciplin. Jag har som vana att ta till mig fakta som jag omvandlar till praktik om jag så ser möjligheten i detta.

Sjömanslivet var på vår tid mer en frivillig isolering som många glömmer då de vädrar nostalgi i stället för att berätta om även de avigsidor sjömanslivet var då detta begav sig. Här borde Bokanjärerna berätta mer. Här borde Bokanjäreran berätta om krigets fasor för många sjömän som blev sjuka av den tid de fanns på havet där även flaskan hjälpte många att överleva samtidigt som de även med detta blev alkoholister.

Bitterhet kan man kasta av sig om man verkar med sans och förnuft till förbättring och rättvisa. Världen är orättvis. Jag var en av de mest pådrivande och drog upp den Svenska vanvården som praktiserades på oskyldiga barn här i Sverige lika som den även praktiserades på Åland och i Finland i gången tid.

Då svarade man oss med att detta har inte hänt. Vi stod på oss. Resultatet blev att man till sist bockade och bugade samtidigt som man även gav en dusör till de som fick sin barndom stulen av ett samhälle som inte är bättre idag än igår men som vi ändå fick att förstå att detta var vedervärdigt där även alkoholismen frodades p.g.a. av ett samhälle som inte brydde sig där man även lade orden i praktisk handling om att du har dig själv att skylla.

Så än en gång. Jag är inte bitter. Däremot är jag fast besluten att vädra mina åsikter då jag ser människor far illa och ingen hjälper till mer än att det står och säger att de precis som du själv säger då det gäller alkoholister att de både ska och kan skylla sig själva...
Stig Elenius Stig Elenius skrev den 1 juni, 2014 den 06:26:
Krister!
Var och en får stå för sina egna åsikter. Jag står för mina. Jag har varit 30 år till sjöss och sett det mesta. Du behöver nödvändigtvis heller inte kalla mig \"Herr\", den titeln används inte mellan de som känner varandra om ens det. Jag har läst dina böcker och vet hur din situation varit och känner även till omständigheterna kring din sons drogmissbruk vilket var oerhört tragiskt.

Jag har också växt upp i om möjligt ännu besvärligare omständigheter än du Krister. Men jag kan inte gå omkring och vara bitter i resten av mitt liv. Sköt om dig och lev väl.
Krister Lumme Krister Lumme skrev den 31 maj, 2014 den 18:37:
Eva Lundquist. Alkoholism handlar om en människas beroende av alkohol. Inte att döma den som missbrukar vilket du och herr Elenius visar som bästa märke. Att omgivningen och familjer som blir drabbade av att någon närstående missbrukar vet de som hamnat i denna situation allt för väl om. Själv är jag en av dem. Jag behöver inte lära mig något jag under många år fick leva av där jag själv tillsammans med min familj förlorade kampen mot missbruket vilket ni här gör gällande mest i att den som missbrukar får skylla sig själva.

Att döma människor för sitt missbruk är kränkande i alla dess former. Själv vet jag mycket väl vad detta handlar om ytterst då det gäller missbrukets totala drabbande av mig som förälder. Jag hade en son som dog i en överdos av heroin . Han blev tjugosju år gammal. Missbruket började han med redan vid tonåren. Vi följde och hjälpte honom samtidigt som vi skaffade oss kunskap om missbrukets helvete. Aldrig att vi skulle döma och nedvärdera honom för missbruket vilket tydligt du och Elenius har som har som första nummer innan ni skaffat er vetskapen om förståelsen varför någon missbrukar eller hamnar in i drog beroende eller alkoholism. Vad detta handlar ytterst handlar om är att skaffa sig förståelse. Inte att fördöma och döma.

Vad du och herr Elenius här mest ser främst är att de som missbrukar ska skylla sig själva och ge fan i att dricka eller ta droger. Enkelt och rakt är det för er samtidigt som ni inte heller har förstått ett enda dugg om vad allt handlar om. Själva visar ni en självgodhet i att drabbade gener ni hänvisar till minsann inte finns i era kroppar. Synsättet är ren och klar cynism som fritt kan översättas i en visad kall känslokyla samt även i att allt är ett konservativt sätt att tänka.

Varför WHO har klassat alkoholism och annat drogberoende som en sjukdom är att vi som inte lider av detta ska hjälpa dem därför att de hamnat in i en sjukdom de inte kan ta sig ur. Medmänsklighet kallas detta allmänt för vilket jag anser ni inte visar med den hållning ni anger då det gäller alkoholism främst.
Eva Lundquist Eva Lundquist skrev den 28 maj, 2014 den 19:29:
Tack Stickan.
Stig Elenius Stig Elenius skrev den 28 maj, 2014 den 19:10:
Eva!

Du satte ord på exakt det jag tänkte skriva. Nu slapp jag det. Varje enskild individ måste ta ett eget ansvar för sin hälsa vare sig det gäller alkohol och andra droger, tex rökning. Att sedan bli i det närmaste omyndigförklarad för att man inte läst WHO rapporter utan ser det utifrån sin egen erfarenhet passar inte alla tydligen. Det får både du och jag finna oss i Eva.
Eva Lundquist Eva Lundquist skrev den 28 maj, 2014 den 17:14:
Krister Lumme!

Du får tycka vad du vill och komma dragande med vad WHO anser vara en folksjukdom, men det står ju faktiskt också att det har med generna att göra.

Jag som vuxit upp med detta gissel vet vad det handlar om, sen kan man komma dragande med vilka avhandlingar man vill.

Jag frågade en gång min far varför han drack.
Han svarade då ordagrant:

\"För att livet är så jävla tråkigt.\"

Han var en psykiskt omogen man utan ansvarskänsla, vilket ställde till ett helvete för hans familj.


Slutpratat om detta, vissa människor tycks alltid vilja ha sista ordet, så fortsätt prata på du Krister Lumme, mina ord är skrivna ur erfarenheter, inte genom WHO:s fastslagna normer.

Punkt slut.

Adjö
Krister Lumme Krister Lumme skrev den 27 maj, 2014 den 11:13:
Bedrövligt hur man här som Bokanjär definierar alkoholism. Alkoholism klassificeras enligt WHO som en sjukdom. Tesen om att man får skylla sig själv är ett resonemang som är cyniskt i hela sin förlängning. Författare brukar läsa på. Inte som här där man dras med förutfattade meningar.

Läs på vad WHO har konstaterat. WHO är en världsorganisation som vet vad den har med sig i bagaget då det gäller sjukdomar som drabbar oss människor. Man kan inte välja sina föräldrar. Man kan lika lite påverka sina gener. Att med att andar får skylla sig själva då man inte drabbats genetiskt eller vad det kan vara är vad som kallas cynism och inget annat.

Själv missbrukade jag alkohol. Lyckligt lottad drabbades jag inte av alkoholismens förbannelse. Däremot har jag sett hur alkoholen ombord i fartygen medverkade till att många sjömän förkortade sitt liv då alkoholism under den tid jag seglade inte ansågs vara en sjukdom.


ALKOHOLISM \"INGENS FELS SJUKDOM\".

Man kan förutsätta att ingen börjar använda alkohol i avsikt att bli alkoholist, lika lite som en rökare börjar röka för att få cancer.

Det finns många definitioner av begreppet alkoholism.Det innebär att begäret efter alkohol väcks lätt och att man inte kan kontrollera sin konsumtion. Numera använder man oftast termen alkoholberoende.

Kontrollförlust av alkoholkonsumtion kan bero på många olika faktorer: sociala, ekonomiska och psykologiska. Man utvecklar en alkoholtolerans, d v s man måste dricka mer för att nå samma berusningseffekt. Att utveckla alkoholberoende kan ta 7 till 12 år.

Beroendet kan vara till en del genetiskt betingat, ärftligt. Minnesförlust uppträder med successivt ökad frekvens. Man skolkar från arbetet, \"måndagssjukan\". Man kan känna självförakt och ånger. Skryter och är överdrivet givmild som kompensation. Man går bakom ryggen på anhöriga och får utbrott av aggressivitet. Man isolerar sig socialt och skapar försvar för drickandet genom självbedrägeri. Man kan också bli sjukligt svartsjuk.

Vad är då alkoholism ?
Att man kontinuerligt eller periodvis dricker så mycket att man bryter mot
sociala normer och drabbas av kroppsliga, psykiska- och / eller sociala problem.

Alkoholism är ett sjukligt tillstånd med abnormt behov av etylalkohol.
Tillståndet brukar utvecklas på basen av psykisk spänning, ångest, oro, etc
Det anses numera att arvsanlag kan spela en roll för uppkomsten. Ofta finns sociala faktorer med. Bristande anpassning till livssituationen, äktenskapsbekymmer och ekonomiska problem kan bidra. Vid långvarigt missbruk uppstår ett kroniskt förgiftningstillstånd, som till stor del beror på en leverrubbning. Den alkoholsjuke blir avtrubbad, nervös, ångestfylld, aggressiv och kan få besvär med minnet.
Stig Elenius Stig Elenius skrev den 24 maj, 2014 den 05:52:
Eva, du visar med tydlighet hur man krånglat till vårt Forum. Vi vill ha det enklare precis som du säger i inlägget.

Konstigt att det bara är två av alla 70 medlemmar som är av samma åsikt.
Eva Lundquist Eva Lundquist skrev den 23 maj, 2014 den 18:59:
Följande rubriker finns på Forumet:
Livet på sjön
Information
Övrigt
Underforum:
Bokanjärerna
Fartyg
Böcker

I en ruta står:
Visa nya ämnen sedan ditt senaste besök
Redigera forumalternativ
Redigera profil
Vidare:
RSS-flöde
URL
Hur du skriver inlägg i forumet.

Känns som om jag måste gå en särskild datakurs för detta...

Blir bara trött.
Eva Lundquist Eva Lundquist skrev den 23 maj, 2014 den 18:48:
Svar på webbmasters inlägg:
Jag har nu gått tillbaka och tittat på Forumet. Och tycker fortfarande att det är alldeles för krångligt.
Vi behöver inte spalta upp olika rubriker överhuvudtaget, vi vill skriva i en enda ruta som här!

Anledningen att ingen i stort sett skrivit på ett helt år i forumet är att man blir helt förvirrad och undrar under vilken rubrik man ska skriva.
Bort med alla de olika rubrikerna så vi får ett vettigt forum att skriva i!

Tills vidare fortsätter vi skriva här i gästboken.
Om sen miljontals människor skriver på andra forum hur lätt som helst så spelar det ingen roll. Så vill vi inte ha det HÄR.
Rätta mig om jag har fel, Ni andra medlemmar får gärna komma med synpunkter också.
Jag är ingen envåldshärskare, men skrivandet på denna sida är väldigt torftigt om man säger så...undrar varför...