Gästbok

Skriv ett nytt inlägg i gästboken

 
 
 
 
 
 
 
Fält markerade med * är obligatoriska.
Din e-postadress kommer inte att publiceras.
Vi förbehåller oss rätten att redigera, ta bort eller inte publicera inlägg.
630 inlägg.
Stig Elenius Stig Elenius skrev den 5 oktober, 2014 den 06:53:
Medlemmar!

Jag och Kaj Talik valdes på årsmötet i år till valberedare för att i första hand försöka få tag i en ny ordförande. Vi har misslyckats än en gång. Den som var på gång hoppade av efter en tids betänketid. Sittande styrelse kommer nu att lägga fram ett förslag om föreningens framtid troligtvis den 5 december i år.

Själv avgick jag häromdagen. Har tröttnat totalt på det ointresse som finns hos medlemmarna. Jag antar att tidsfristen för föreningens överlevnad nu rinner ut. Personligen har jag lagt ned många timmar för att företräda föreningen i olika sammanhang, på bokmässor, föredrag, som redaktör under många år och så vidare. Det känns så bortkastat allt detta ideella arbete. Nu tar jag min Mats ur skolan. Ingen bryr sig ju om vad som händer med föreningen ändå.
Stig Elenius Stig Elenius skrev den 21 september, 2014 den 05:41:
Kändismöten

På min sista arbetsplats träffade jag under de 22 år jag jobbade där en hel del kändisar. Det var TV folk, tidningsfolk, skådespelare, kändismuppar, de som ville vara kändisar och de som var det. Alla sorter fanns. Politiker som Reinfelt, Göran Person, Thomas Bodström, Maria Wetterstrand, Mona Sahlin och många fler intog Kaknäs en eller två gånger varje år i samband med fotbollsmatcher. Men den här gången jag skall berätta om är lite olik de andra.

Det var lördag, anläggningen var bokad för kändisfotboll och idess spår följde kändisar med. Det kom fler än vad vi hade räknat med, kanske 1.500 personer i det vackra sensommarvädret. Det var mer än trångt på vår parkering och jag skulle precis köra till hamnen med en av våra bussar då en bil parkerade så att jag inte kom ut. Sa till mannen att han skulle flytta sin bil med en gång, då frågade han vem jag var. Jag jobbar på anläggningen svarade jag. Gå och jobba då sa han och gick sin väg.

Jag klev ur bilen och följde efter honom ned till fotbollsplanen där människor samlats. Fick tag i en ordningsvakt som i sin tur fick prata med den ohövliga besökaren. Det gjorde han och jag följde med. Vad är problemet frågade \"kändisen\" som jag inte kände igen. Han som nyss bett mig att gå och jobba. Ordningsvakten svarade att han är chef för anläggningen. \"Kändisen\" reste sig upp och bad om ursäkt och tillsammans gick vi till bilarna och under vägen dit bad han säkert fyra gånger om ursäkt så jag ruttnade på honom till sist och bad honom sluta och flytta bilskrället.

Efteråt fick jag veta att det var en sångare som hette Bruno Wintzell som också hade jobbat i Hollywood och varit sambo med megastjärnan Goldie Hawn. Han var bjuden till Kaknäs för att sjunga den svenska nationalsången i samband med finalen senare på dagen.

Senare under dagen satt jag och fikade med Martin Dahlin och Tomas Brolin som var betydligt trevligare. Systrarna Graaf kom också, tyckte nog de var lite för mycket uppumpade här och där. Brolin har jag träffat vid senare tillfällen och det är en mycket trevlig man. Den här gången rattade han en röd Lotus.Undrar vad den kostade! Dr Alban som satt med var inte lika trevlig. Men tydligen bra polare med VM stjärnorna Dahlin / Brolin.
Stig Elenius Stig Elenius skrev den 17 september, 2014 den 06:37:
Sjömän!
En av världens mest lästa författare är Henning Mankell född 1948. Han har sålt mer än 40 miljoner böcker som är översatta till mer än 40 språk. Jag har själv en gång i tiden stått bredvid honom på en toalett på Bokmässan i Göteborg. En ära för mig att kunna dra upp gylfen tillsammans med honom efter att ha skakat om snorren. Alltså, missförstå nu inte, vi drog upp den egna gylfen. På hans skylt på kavajen stod hans namn, på min stod det mitt namn och \"Eget förlag\". Undrar vem som kände igen vem!Som 16 åring gick han till sjöss och var sjöman i några år innan han gick iland och bosatte sig i Paris. Det visar att det blev folk av honom också i sinom tid, mannen bakom Wallander.

Andra författare och poeter som varit sjömän är exempelvis Evert Taube och Harry Martinsson. Havet fostrar under ensamma stunder människor till att utveckla sin poetiska ådra, det kan ske bakom en fartygsratt eller under Södra Korsets stjärnhimmel. En av oss bokanjärer som varit sjöman är min vän Ove Allansson. Han är antagligen den författare som försökt öppna korpgluggarna på våra makthavare om behovet av svensk sjöfart och sjömännens villkor under många år. Någon gång har de lyssnat, i andra fall har de satt på sig ögonbindeln.

Vad jag vill säga med detta inlägg är att det inom vår bransch finns många som efter en tid till sjöss blivit riktiga kändisar och ombord tagit de första stapplande stegen på den mödosamma vägen till att bli författare. De flesta misslyckas andra åter lyckas. Men så är det med livet i stort. Men visst är jag stolt över att ha varit sjöman under många år liksom de nyss nämnda.
Lars Svensson Lars Svensson skrev den 14 september, 2014 den 14:20:
Skön historia, tänk om hemsidan kunde fyllas av dylika små berättelser, som får en att dra på smilbanden.
Fortsätt så Stickan.
Stig Elenius Stig Elenius skrev den 13 september, 2014 den 18:45:
Carl Gustaf Emil Mannerheim
Vad kan denne man, Finlands president under åren 1944 - 1946 ha för sjöanknytning? Det är en berättigad fråga. Han föddes den 4 juni 1867 och dog i Schweiz 27 januari 1951. Denne 187 cm långe och vältrimmade friherren och statsmannen, den ende som innehaft titeln marskalk av Finland besökte Stockholm år 1946 och NK:s pennavdelning. Han var klädd i mörk kostym och går målmedvetet fram till disken där \"penndoktorn\" Gunnar Åberg sitter. Ur sin innerficka tar marskalken fram en juvelarpenna i guld och frågar:\" Int kan ni väl laga denna penna? Månne det finns reservdelar? Ordvalet och accenten gjorde det lätt för \"pennoktor\" Åberg att känna igen honom. - Jo det skall strax vara avklarat, varsågod och sitt en stund bara, marskalken så skall jag laga pennan. -\"Jaså, är jag sålunda igenkänd\"? Varpå Mannerheim sätter sig.

Åberg hade rykte om sig som oslagbar pennexpert, den penna han inte kunde fixa var inte vatten värd. Mannerheims adjutant hade besökt specialister i London, Paris och Geneve utan framgång. Pennan var inte vilken penna som helst, marskalken hade fått den av sina officerskamrater under finska vinterkriget och det hade präglat sina namn på den.
Pennan fixade Åberg på några minuter och det uppstod en livslång vänskap mellan marskalken och penndoktorn.

Gunnar Åberg bytte så arbetsgivare och kom till Saléns där han under många år var ansvarig för och inom intendeturen. Han hade träffat många kända personer under sin tid på NK, många blev hans vänner. Hasse Z, Evert Taube, Greta Garbo, Maurice Chevalier och Douglas Fairbanks Jr. Men ingen blev så god vän som marskalken av Finland.

Det gick illvilliga rykten om marskalk Mannerheim, att han skulle vara snål, fåfäng, obeslutsam, feg och en räddhågad officer. Jag för min del tror att det var tvärtom. Mannerheim ligger begravd på Sandudds begravningsplats i Helsingfors. Krigaren och hjälten från finska vinterkriget var en trofast och varmhjärtad vän enligt \"penndoktorn\".

Så, visst fick marskalk Mannerheim veta vad Saléns var för företag under de många år som han och Åberg var vänner.

Ett lite annorlundare kulturinslag. Historien är dessutom helt sann. Verifierad av Åberg själv som gick i pension 1980 efter lång och trogen tjänst i Salénrederiena.
Eva Lundquist Eva Lundquist skrev den 11 september, 2014 den 22:08:
Hej Stig!

Såg att du hade en förfrågan angående framställningen av min bok. Du menar väl vilket förlag jag anlitade för att trycka boken?
Jag anlitade Vulkanmedia.se och beställde då Författarpaketet som kostar ca 6.500 kr för 100 ex.
Är väl inte riktigt nöjd med redigeringen som är lite slarvigt gjord av dom, men för övrigt så är de duktiga på att verkligen se till att den får spridning via bokrondellen så att den finns att köpa via nätet på både Bokus, Adlibris, Vulkan och CDON.com.
CDON.com är en bra site om man ska sälja boken i t.ex. Finland och Norge eftersom dom säljer i hela Europa.
Men flest böcker har jag ändå sålt genom en annons i Båtologen.
Så nu är mina böcker snart slutsålda.

Så om det är någon som vill köpa så skynda! Jag har 14 ex. kvar att sälja. Vet inte om jag beställer en omgång till.
Priset är fel som står här, det ska vara 245 kr inkl. porto. annars täcker det inte kostnaderna tyvärr.
Jag har varit dålig på att vara inne på denna sida på sista tiden.
Kände mig så påhoppad av en viss herr Lumme att jag föredrog att ta min Mats ur skolan ett tag.
Roligt att du kommit ut med en ny bok Stig! Jag läste din bok \"Återvändaren\" med stor behållning!
Har börjat läsa \"Några millimeter från...\" också.
MVH
Eva L
Stig Elenius Stig Elenius skrev den 11 september, 2014 den 05:07:
Föreningens dilemma! Enligt den skrivelse som kommit ut till medlemmarna står vi idag utan ordförande. För vilken gång i ordningen! Konstigt nog har föreningens valberedning inte kontaktats av styrelsen eller av den avgående ordföranden. Valberedningen består av Kaj Talik och undertecknad. Nu skall visserligen styrelsen själva utreda hur man skall gå vidare med dilemmat att hitta en ny och drivande ordförande. Jag kan bara önska lycka till.

Det är kanske dags för medlemmarna att själva hitta en lämplig ordförande kandidat eftersom tidigare valberedare misslyckats två gånger med att hitta rätt i valet.
Stig Elenius Stig Elenius skrev den 19 augusti, 2014 den 18:38:
Stämmer bra det Lasse. Vårt bidrag till Bokanjärernas kultur är att vi ställer upp med en C&W kväll den 8 oktober kl 1800 på Katarina sjöfartsklubb som är bokanjärernas hemviste.

Det är andra gången vi gör det och vi ställer upp utan arvode men med kunskap och glädje. Besökarna skall få höra Lasse spela och mig berätta om olika countrystjärnor och deras storys som ofta handlar om spruckna äktenskap, droger, fattiga bakgrundsförhållanden och liknande från verkliga livet i den amerikanska western.

Och ni är mycket välkomna. Håll utkik efter klubbens program som kommer ut nästa vecka.
Lars Svensson Lars Svensson skrev den 19 augusti, 2014 den 15:01:
Tystnad! Den8/10 är den slut, då kör Stickan och jag lite countryhistoria på Katarinklubben, hoppas vi ses.
Stig Elenius Stig Elenius skrev den 18 augusti, 2014 den 16:48:
Leroj!
Tack för gratulationerna på min dag. Du var en av de ytterst få bokanjärer som uppmärksammade den. Du är en riktig vän och kamrat Leroj.

Idag när jag skriver detta så har 13 bokanjärer eller besökare varit inne på hemsidan. Man blir lika besviken varje gång. Har det varit illa ställt förr är det etter värre idag.Vet ni vad som är värst av allt? Jo, total tystnad.