Förord springa Läck

Inget annat yrke har skildrats lika mycket av svenska författare och bildkonstnärer som sjömansyrket. För 70-80 år sedan handlade det exempelvis om författare som nobelpristagaren Harry Martinson och Josef Kjellgren och bildkonstnären Torsten Billman som beskrev sina erfarenheter till sjöss.

I mer modern tid har författare som främst Ove Allansson men även många andra som Anders Wällhed, Reidar Jönsson, Arvid Rundberg och konstnären Lars Mellis Melander fortsatt skildra sjömanslivet med tyngdpunkt på människan ombord. Tiden till sjöss har uppenbarligen lämnat oförglömliga spår hos många författare.

Att förvalta och fortsätta sprida sjömanskulturen vidare är viktigt och det är något som sjöskrivarna i föreningen Bokanjärerna gör med den äran.

Häromåret kom Bokanjärerna ut med novellsamlingen ”Trampa däck” och i år är det dags för nästa novellsamling ”Springa läck.” Också denna gång har samlingen blivit möjlig efter en novelltävling.

Att tillsammans med den förre sjömansbibliotekarien Göran Engdahl och Marie Halvdanson, redaktör på Nautisk tidskrift, ha fått hedersuppdraget att göra ett urval av de närmare 50 novellerna som hade skickats in till tävlingen, var ingen lätt uppgift. När vi valde bidragen hade vi självklart ingen aning om vilka de olika författarna var. Vi i urvalsgruppen känner att vi kan stå för slutresultatet och att de 21 bidrag vi till slut enades om är berättelser som håller en hög klass.

Majoriteten av berättelserna har motiv från svensk sjöfarts guldålder på 1950-60- och 70-talen men här finns även motiv från mer modern tid. Som så ofta i de här sammanhangen är det också den klassiska utesjöfarten som beskrivs.

Uppenbarligen är det betydligt svårare att beskriva dagens färjesjöfart. Miljöerna är både från arbetet ombord och från hamnbesök runt om i världen. Vardagen för de olika yrkesgrupperna ombord beskrivs och många märkliga sjömansöden berättas.

Några av de som medverkar är Ove Allansson, Reidar Jönsson, Jörn Hammastrand, Mats Arén och Göran Sändare.

Gärna hade vi i urvalsgruppen dock sett fler bidrag från kvinnliga sjöförfattare. Ett glädjande undantag i Springa läck är Anniqa Bender som har med två berättelser.

Kanske är det nästa gång dags för Bokanjärerna att bjuda in till en novelltävling enbart för kvinnliga sjöskrivare?

Trots de stora problemen för svensk sjöfart för vilken det aldrig verkar vara en ände på bekymren och trots den pågående utflaggningsvågen går det ändå att konstatera att

sjömanskuluren i Sverige fortfarande lever!

Leve sjömanskulturen!

September 2011

Lennart Johnsson

Skribent på SEKO sjöfolk

Tidigare mångårig redaktör på Sjömannen

Lista på novellerna och författarna i “Springa Läck”

1. Eldarens död författare Ove Allansson

1. De var fyrtio man ombord författare Anniqa Bender

1. Advokatfirman Serrander och son Lars Svensson

1. Erfarenheter från tyfon och Suez passage till AIS Benny Petterson

1. Västerberg och guldtanden Boris Söderberg

1. Tankfartyget Jaguar – utefront och hemmafront 1953 Reidar jönsson och
Gert Ove Eriksson

1. När skeppet stinker går kräftorna iland Jörn Hammarstrand

1. Episod i Egypten Göran Sändare

1. Uppbrott Mats Arehn

1. Ratt-Larssons misstag Ove Allansson

1. Ute på femton famnar Torbjörn Dalnäs

1. Dolores Anniqa Bender

1. Stormvågen Anders Lennvi

1. Sista resan Stig Elenius

1. Besättningsproblem  Göran Sändare

1. Resan till regnskogen Kaj Karrento

1. Bottenslaget Jörn Hammarstrand

1. Paragrafryttaren Lars Svensson

1. I oljedimmans våld Boris Söderberg

1. Tragisk historia Ove Allansson

1. Loggbok 1973/Gnistvecka Torbjörn Lörstad

 

Det här inlägget postades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.