FÖRLAGSBRANSCHEN OCH SJÖMANSBIBLIOTEKET

IMG_1439Förlagsbranschen påstås vara i kris och förklaringen är boomen för egenutgivningen. Ändå får Kungliga Biblioteket (KB) in mer böcker än någonsin just beroende på egenutgivning. Ett pliktexemplar av varje utgiven titel skall förvaras på KB för evigt. Varje titel har ett eget ISBN – nummer för att man lättare skall kunna hitta de böcker som efterfrågas. År 2014 hade 60 procent av de böcker KB katalogiserade en utländsk tryckort. För 15 år sedan var det 23 procent. Egenutgivningen är i stark ökning och de etablerade förlagen får alltfler svårigheter att brottas med.

För att ta reda på hur det är i sjöfartsbranschen och sjömännens läsintresse ringde jag upp bibliotekarie Anna Selme på Sjömansbiblioteket i Göteborg och fick hennes syn på dagens bokutlåningar.

Anna säger att Sjömansbibliotekets framtid ligger helt och hållet i politikernas händer. Så länge utflaggningen fortsätter och redarna på de utlandsflaggade fartygen tycker att 1500 kr är för dyrt för biblioteksservice till den svenska besättningen, kan vi inte göra så mycket. Man har dock anat ett något större intresse på senare tid där platsombuden gör allt för att öka läsintresset ombord.

Jag fick även statistik på utlåningen. År 2010 uppgick utlånen till 22136 böcker, ljudböcker 3560 och E – böcker till 190. År 2014 var motsvarande siffror 9423, 1915 och 1444. En drastisk minskning av ”pappersböcker”. Däremot har E – bokens utlåning ökat markant. De som läser E – böcker är ur alla ålderskategorier, yngre och äldre, sådana som läser mycket. Man tycker att E – böcker är ett enkelt och praktiskt sätt att nå nyutkomna böcker. Nu verkar dock den utlåningen också ha stannat av.

Fartyg under svensk flagg har minskat från cirka 400 till dagens cirka 120 vilket naturligtvis inverkar på utlåningen. Under senare tid har sjömansbiblioteket också engelska böcker i sina boklådor eftersom många ombord bland den utländska besättningen behärskar engelskan. I dagarna har dock ett par fartyg flaggats in till svensk flagg. Återstår att se om det nya skatteförslaget går igenom och då kan det ju se ljusare ut på bokfronten.

Så någon absolut ljus framtidsbild tecknade inte Anna Selme på Sjömansbiblioteket. Men som alltid kämpar servicen till sjöfolket i motvind och det har den gjort i decennier nu. Det är ju inte bara bokutlåningen som tappat, det är även tidskrifter som Med sjömän i Hamn och Utkik som lagts ned, tidskrifter som värnade om sjömanskulturen. Båda tidskrifterna hade haft en plats i sjömanskulturen om viljan funnits bland ägarna.

Om Webbmaster

Skutseglare, ångentusiast, författare och professionell lektör.
Det här inlägget postades i Aktuellt, Redaktören har ordet. Bokmärk permalänken.

En kommentar till FÖRLAGSBRANSCHEN OCH SJÖMANSBIBLIOTEKET

 1. Per-Åke Åkesson skriver:

  Herr Elenius.
  Försök finna positiva händelser som medlemmarna kan dra nytta av, annars fortsätter
  tristessen i föreningen.
  Förlig Vind!
  PeÅ

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *