Bokanjären Elenius om LYXHOTELL, CHAMPAGNE, GÅSLEVER OCH ANNAT SMÅTT OCH GOTT…

IMG_1439Aftonbladets avslöjande om hur högsta ledningen för SKUT (Svenska kyrkan i utlandet) festat runt för medlemsavgifter och donationsmedel är verkligen upprörande. Som före detta sjöman har jag anlitat dåvarande sjömanskyrkan många gånger för olika ändamål runt om i världens hamnar. Och lagt en kollekt i kyrkbussen eller efter andakten i den heliga håven. Men aldrig hade jag inbillat mig att insamlade medel skulle gå till lyxresor som nu skett. SKUT:s ledning har i brev till sina medlemmar uppmanat dem att skänka pengar till verksamheten. Citerar: ”För vårt arbete ute i församlingarna är vi beroende av din gåva”. Citat slut.

I de tio budorden står det att man icke skall stjäla. Det bryr sig kyrkans företrädare inte mycket om. Vad skall man kalla deras lyxresor för? Jag kallar det för stöld av insamlade medel. Min tidigare svaga och vacklande Guds tro har fått sig en allvarlig törn. Samhället av idag saknar allt vad etik och moral heter. Vad anser Gud Fader om tillståndet hos SKUT? Vad säger han om det mygel som förekommer i Guds Hus? Det lär vi aldrig få veta innan vi själva står framför pärleporten och hoppas att få komma in. Återstår då att se om någon av SKUT:s ledning får tillträde till Sankte Per.

Skandalerna duggar tätt i landet Sverige. Kommunal har haft sina skandaler med porrklubbar, lyxresor och annat smått och gott. Ordföranden fick sparken och stod med tårar i ögonen i massmedia. Visst, man kan gråta, men jag gråter hellre i en Cadillac än på en cykel.
Det var visst någon VD också som under fem års tid använt några miljoner till att flyga runt i världen med privatflyg. Tänk om även jag kunnat göra det! Hade jag gjort det? Ja, men någon miljon hade jag nog lagt på lyxhotell och gåslever med champagne också. Porrklubb då? Nja, hellre gåslever och hummer.

Så har vi haft lite smått och gott som våra politiker ägnat sig åt med påföljd att de fått avgå. Allt sker helt öppet trots försöken att dölja för medborgarna hur tillståndet är i landet. Det var bättre på den tiden då Erlander och Sträng chefade över oss.
Ja så var det dags för våra ungdomar att fira att dom är så bra. ”Fy fan va vi är bra, för vi har tagit studenten, fy fan va vi är bra”. Studenterna som åker omkring på lastbilsflak och skränar men som knappt kan stava, räkna och fatta att allt inte bara är fest. I snitt är öl förbrukningen 24 burkar på två timmar per student. Man verkar ha gott om pengar också, det sägs att ett flak med värstingstereo, massor av öl, och lite annan utrustning går loss på tiotusentals kronor. Lite personskador hör till. Studentkryssningar på färjorna med våldtäkter och fylla har blivit en guldgruva för de som arrangerar resorna.  Ja så är det med tillståndet i nationen. Bra eller dåligt, inte vet jag. Å andra sidan kan ju folk lufta sina åsikter om annat nu än som man gjorde förr, att sjöfolk var ett gäng busar som söp och slogs. Det är bra tycker jag som tycker så mycket.

Så är legenden Muhammad Ali död. Den störste idrottsmannen genom tiderna. Jag fick nöjet att träffa honom en gång på 1970 – talet i samband med en boxningsgala i Kungliga Tennishallen. Jag satt tillsammans med andra amatörer ringside och han kom förbi oss och skakade hand innan han gick upp i ringen för att bli intervjuad av Arne Hegerfors. Det var ett stort ögonblick för mig. Det många inte vet att en annan av mina idoler, Johnny Cash, blev inspirerad av Alis poem att han skrev en sång. Cash har jag också träffat, på Cirkus i Stockholm. Honom växlade jag några ord med i en paus.

Man kan göra sina klassresor på olika sätt. Det är bara att välja om man vill åka turistklass eller affärsklass. Om man inte har möjlighet att ta en privatjet beroende på vilken status i samhället man har.

Så mitt i all bedrövelse, mitt i alla lurendrejerier med internetskojare, falska läkare, skandaler och bankrådgivare som lurar skjortan av dig så finns det dock en positiv sak att rapportera om. Sverige har för första gången på över 600 år fått ett helgon – heliga Elisabeth. Den 5 juni i år helgonförklarade påven henne i Rom. Men ni skall inte tro att hon lever idag, hon var född 1870. Jag kan inte se någon som skulle kunna helgonförklaras i det här landet som det nu ser ut. När alla försöker lura varandra. På tal om det så finns det småbarnsföräldrar som lurar till sig VAB pengar trots att dom jobbar samtidigt. Jag återkommer med mer om hur samhället fungerar idag om någon månad.

Ha det gott och njut av sommaren.

Stig Elenius

cropped-cropped-cropped-cropped-logga_bokanjarerna12

Det här inlägget postades i Aktuellt, Gästkrönikor. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *