Det våras för sjöfarten! Har vi hört det förut? Skall vi tro på det nu? Tveksamt.

IMG_1439Än en gång ligger sjöfartsfrågorna på regeringens bord. Denna gång med en ny minister – infrastrukturminister Anna Johansson (S) vid rodret. Blågul flagg och svenskt sjöfolk är viktigt och måste värnas säger hon. Hon tycker att den utflaggning som pågått under senare år är problematisk. Undrar hur hon skall lösa frågan med låglönebesättningar! Naturligtvis med svenska avtal och sociala villkor enligt min uppfattning. Den tanken kanske inte delas av redarna.

Finansminister Magdalena Andersson är enig i att svensk sjöfart behövs. Det är en näring som är viktig för Sverige säger hon. Har vi hört dessa tongångar förr? Debatten om svensk sjöfart under svensk flagg med svensk besättning under avtalsenliga villkor har pågått i decennier utan nämnvärd framgång. Dagens TAP anställda kommer inte att behöva känna sig oroliga för att tappa jobbet.

Under mina cirka 30 år till sjöss upplevde jag inte det som att kvinnor blev trakasserade ombord. Tydligen har detta ofog spritt sig ombord nu om man skall gå efter rubrikerna i branschtidningarna. Tre av fyra kvinnliga sjöfartsstudenter har någon gång utsatts för trakasserier ombord på fartyg. Även män har utsatts för detta, verbalt.

När det gäller utställningen Sex & The Sea så har jag i samtal med både aktiva som pensionerade sjöfolk inte hört en enda positiv reaktion på den utställningen. Att hänga ut en speciell yrkeskår är för mig en ren diskriminering som inte hör hemma i det moderna Sverige. Men det är inte första gången vi sjömän får klä skott i ett eller annat sammanhang.

Min roll som redaktör för föreningen är att kortfattat redogöra för vad som sker inom sjöfarten och dess kulturella sida. Jag kommer också att noga följa styrelsen i dess arbete för att utveckla föreningen. Som jag ser det bör styrelsen arbeta med att föryngra medlemskadern, att undersöka möjligheterna att ge ut en ny antologi, att hela tiden uppdatera vår hemsida. Besöksfrekvensen på den har senare tid tenderat att öka något. Vi är också ute på Facebook regelbundet och alltid väcker det någons intresse. Den stora och viktigaste frågan anser jag dock vara att föryngra medlemskadern. Föreningens framtid vilar på två ben, ungdomarna och svensk sjöfart med svenska besättningar. Även de sociala medierna är viktiga – som publicister måste och skall vi använda oss av dessa media.

Poeten Tomas Tranströmer, psykolog, översättare, poet och Nobelpristagare avled den 26 mars 2015. Vi arrangerade en poesikväll på Katarina sjöfartsklubb en kväll 2014 och hade bjudit in honom. Vi fick en vänlig hälsning av honom att han inte orkade komma och ett lycka till.

Till sist: Ett boktips. ”Kärleken och de sista människorna på jorden ” av Björn Ranelid. Handlingen i romanen utspelar sig i Stockholm som ligger i ruiner efter ett bombanfall. En apokalyps med självbiografiska inslag.

Trevlig sommar önskar er redaktör

Stig Elenius

Det här inlägget postades i Aktuellt, Redaktören har ordet. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Det våras för sjöfarten! Har vi hört det förut? Skall vi tro på det nu? Tveksamt.

 1. Per-Åke Åkesson skriver:

  Stickan och Krister!
  Valberedningen försöker finna andra lösningar genom att ha valberedningens möten på Waxholmsbolagets fartyg. Thore och jag har kallat in Jörn för att se om vi kan få andra reaktioner. Som Ni vet är Thore väldigt insatt i personalfrågor och jag har stor erfarenhet i sjömansutbildning. Vi tre gubbar är väl bekanta med sjömanskåren och kommer att ge styrelsen mycket att fundera över.
  Alla “sjömän” vill precis som Stickan att politikerna skall ta sig i kragen.
  Förlig Vind samt hälsningar från GFBF./PeÅ

 2. Krister Lumme skriver:

  Bra Stig. Du håller facklan brinnande. Vad jag dock saknar är medlemmarnas engagemang. Man borde väl ha en uppfattning om saker och ting då det gäller sjöfarten i allmänhet. Om man har detta borde man skapa debatt här på hemsidan eller på Facebook för att fånga upp frågan så den kommer upp på bordet. Tystnad är ett koncept som borde förbjudas….

  När det gäller i övrigt så håller jag med dig då det gäller ungdomen. Kan rapportera att vår valberedning har träffats och har samma synpunkter. Enligt deras rapport så kommer de fortsättningsvis att arbeta på att få fler engerade för föreningens framtid…
  Krister Lumme ordf.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *