Stig “Stickan” Elenius

indexStig “Stickan” Elenius född 1939 på ön Korpo i den Åboländska skärgården gick till sjöss som sextonåring . Efter militärtjänst som kustjägare i Finland flyttade han till Sverige 1960. Under sina tjugofem år till sjöss varav dom sista tjugo som ekonomiföreståndare seglade Stickan i utrikesfart. Från 1971 till 1985 var han ekonomiföreståndare i Saléns kylfartyg. Hans sista fartyg blev Zenit Sun. År 1985 tog han anställning i Handelsflottans Kultur- och fritidsråd som ansvarig för sjöfartsklubben Kaknäs i Stockholm som han under drygt tjugo år utvecklade till en oas för den internationella sjömanskåren. Han gick i pension 2006.

Stickan har under många år medverkat i olika tidskrifter såsom Utkik, Nautisk Tidskrift, Med Sjömän i Hamn , Finlands Sjöfart och Sjömannen. Han har i olika sammanhang framfört poesi ur sin egen diktsamling Solnedgång.Tillsammans med Arne Ingemansson ( död 2006 ) utgav han år 1999 boken Sjömansbiff och stormsoppa som blev mycket populär.

Under 2007 utkom “Stickan” med ytterligare två titlar. ” I de tatuerade armarnas kölvatten” som handlar om hans liv under 30 år till sjöss och en fattig uppväxt i krigets Finland. Detta är en bok som många gamla sjömän kommer att känna igen sig i. Den fick fina recensioner i tidningen Sjömannen.

Den andra boken heter “Poeternas Parlament” och här finner läsaren berättelser från ljugarbänken ombord där dråpliga historier blandas som en oceanernas pyttipanna. Mycket läsvärd.

 2008 kom ytterligare en bok, “Ecce Homo” – ” Den tatuerade kocken”. Här får läsaren uppleva människan bakom kocken och följa med i de olika kulturernas matvanor. Kända kockar passerar revy tillsammans med delikata matrecept. Denna bok är en uppföljare till “Sjömansbiff och stormsoppa.

————————————————-

Stig Elenius avslutar sin trilogi.

För några veckor sedan avslutade jag min trilogi med boken Parkbänkarna i Stockholm. De två första var Återvändaren och Det fanns en värld utanför min dörr.

Nu sätter jag punkt med berättelsen om mitt liv. Om någon är intresserad kan ni beställa böckerna på min e post:

johancash03@gmail.com

Det fanns en värld utanför min dörr handlar om möten med människor, resor och kamrater. Återvändaren handlar om min uppväxt. Parkbänkarna i Stockholm handlar om livet idag. Några m.m till evigheten handlar om fartygskatastrofer och mycket annat. 

Böckerna säljs av mig och kostar 150 kr styck.

Hälsningar Stig Elenius

IMG_2991

Ny roman av Stig Elenius.

 

Bokomslag i PDF-format

Stryka Flagg

Boken kostar 270 kr inkl porto.

Ecce Homo Den Tatuerade Kocken

Solnedgång

I De Tatuerade Armarnas Kölvatten

Poeternas Paralament

Här kan du beställa böckerna

Ecce Homo- Den tatuerade kocken, Stryka Flagg samt Sjömansbiff och stormsoppa är slutsålda!

Stig1Stig2

« Tillbaka till Bokanjärerna