Lössen ombord

Lössen ombordLössen ombord – skrönor om befälselever

Recensioner

Jörn Hammarstrand, sjöskrönornas okrönte mästare, har producerat en ny skrönesamling. Nu är det befälseleverna på 50- och 60-talet som får sig en törn. Man undrar verkligen hur det såg ut i svenska handelsflottan under dessa år. Trösten är ju att novellerna är skrönor, som är rätt väl kryddade för att förhöja läsvärdet. I varje fall ett nöje för en före detta ”prentice” och båtsman att läsa Jörns skrönor. Igenkänningsfaktorn är hög mellan raderna. Läs och låt er ej förfäras! Verkligheten var ännu värre!

Guy Rosvall, båtsman, för detta studieombudsman i Svenska Sjöfolksförbundet etc.

Humoristisk, välskriven, intelligent skrönesamling…

Elin Trulsson, ek.bitr. på ”Europalink”.

Träffa Mrs Beauty på ”Wasaborg” utövande sekreterartjänster åt befälen. Porrträsket på ”Sarek” leder till många skratt. Njut av den goda jullunchen på Sveas ”Flamingo” med ett oväntat slut. Läs om orkanfart med torra skorpor och mörk rom som enda skaffning. Men tag också del av befälselevens, ”slevens”, miljö och många gånger kitsliga bemötande från befäl och manskap.

Författaren är som vanligt högform!

CH

”Lössen ombord” är en skön läsupplevelse. Välskrivna skrönor om fartygsbefälselevernas liv och leverne under 1950- och 1960-talen. Dessa skrönor kan jämföras med erfarenheterna från Marinens seglande Skeppsgossekår” i de fullriggade skutorna ”Jaramas” och ”Najaden” med dess hårda arbete och pennalism i början av 1900-talet.

Jörn har på ett trovärdigt, humoristiskt och ärligt sätt fått fram bilden av den ensamme befälseleven som inte ansågs vatten värd.

Själv seglade jag i alla befattningar på däck- utom befälselevens.

Kjell Smitterberg, sjökapten

« Tillbaka