Årsmöte – från ordförande

Hej på er!
 
Bokanjärerna höll idag sitt årsmöte och vi  fattade där ett beslut att kontakta styrelsen i Sjöfartens Kultursällskap(S.K.) i akt och mening att komma in i S.K. som en ‘enhet’ och önskar alltså få till ett möte för att diskutera en gemensam framtid under S.K’s flagga. 
 
På grund av. pågående pandemi måste vi avvakta en för alla lämplig tidpunkt och eftersom det kan ta lite tid att komma överens och hur vi ska lösa eventuella frågor, vill vi gärna ha ett fysiskt möte och inte genomföra ett mötet per dator, om så möjligt.
 
Vårt bidrag till världslitteraturen har ju varit antologier med sjöfartsbakgrund, hittills 5 böcker, och hoppas kunna fortsätta med detta även i framtiden, vilket samtidigt öppnar möjligheter för S.K’s medlemmar att publicera korta berättelser i antologiform.
 
Tyvärr vet vi inte i dagens läge hur många medlemmar i Bokanjärerna som kan tänka sig att följa med i ett sådant samgående, vilket vi får avvakta och hålla ett nytt möte där vi kan presentera ett acceptabelt förslag för våra medlemmar.
 
Hälsningar
Rolf Öström
Det här inlägget postades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Årsmöte – från ordförande

 1. Krister Lumme skriver:

  Hej.
  Bokanjärerna har funnits och varit i samma situation som idag för ett antal år sedan. Undertecknad engagerade sig som ordf. för att främst se till att vi kom ut med vår hemsida och att vi därmed skulle visa oss vem och vilka vi är. Detta lyckades vi väldig bra med då medlemsantalet ökade och vi började synas ute ilandet som de Bokanjärer vi är.

  Idag är samma förhållande tydligt som för några år sedan. Hemsidan är intetsägande samtidigt som vi syns väldigt lite ute i sociala medier som dag är vad som gör att tex föreningar och sammanslutningar kan meddela omvärlden att dom finns.
  Idag är det samma förhållande som råder inom Bokanjärerna. Syns man inte får man inte heller medlemmar. Medlemsantalet minskar idag samtidigt som styrelsen anser att någon annan ska ta hand om föreningen. Något intresse av att få i gång de sociala medierna vi har tillgång till tillsammans med hemsidan är en konservativ läggning om att vår tillhörighet ska hamna hos Kultursällskapet som där ska sköta vårta angelägenheter. Detta är en början till att vi Bokanjärer kommer att försvinna efter tiden som går om vi inte själva engagera oss för att vara Bokanjärer och att vi därmed kan fortsätta ge ut antologier om livet som sjömän men även för de som är engagerade i sjöfart.

  Att gå upp i Sjökultursällskapet löser inte Bokanjärernas problem med att inte synas utåt. Detta måste de som vill tillhöra Bokanjärerna sköta själva. Att visa den intetsägande hemsidan som vi har idag lika som man utåt i socialmedier inte finns representerad är grunden till att några medlemmar inte kommer in till den nuvarande föreningen lika lite som de inte heller vill engagera sig i något de inte vet vad som finns i ett eventuellt medlemskaps värde.
  Krister Lumme

 2. Stig Elenius skriver:

  Hej igen!
  Såg i svaret till Lumme att hemsidan ö.h.t inte varit uppe till diskussion. Det låter märkligt och illa. En fungerande hemsida är ju ett bra PR medel. Byter man ut den nuvarande webbmastern mot en som kan marknadsföringens konstart är man synlig i bland annat sociala medier. Det kanske finns andra plattformar att använda sig av. Låt inte föreningen drunkna i havens djup – låt den synas. Men det måste mer till än bara prat. Vi har pratat om detta problem i många år och det utmynnar i – just det – i prat.

  Med andra or – hemsidan måste med i kommande förhandlingar om ett samgående med Sjökultursällskapet. Det är min absoluta åsikt.

 3. Stig Elenius skriver:

  Hej!
  Jag har tagit del av årsmötesprotokoll från 23 april 2021. Vill framföra följande åsikter.
  Om föreningen skall gå upp i Sjökultursällskapet måste hänsyn tas till stadgarna som är vårt styrmedel. Kan man komma överens i denna fråga ?

  En annan fråga är att ersätta nuvarande webbmaster med Krister Lumme. Han har själv sagt att han vill göra det. Då kommer vi ut på sociala medier igen som exempelvis Facebook. För närvarande händer ingenting på hemsidan. Här går det ej att skylla på pandemin. Oavsett samgående med Sjökultursällskapet eller ej så är hemsidan det viktigaste styrmedlet vi som föreningen äger tillsammans med våra stadgar.

  En annan fråga är hur ekonomin skall hanteras. Är den öronmärkt för kommande antologier?

  En noggrann inventering av aktuella sjöfartsgrupper bör göras. Det finns många bra författare som skulle behöva tas kontakt med. De berättar många fantastiska storys från sitt sjömansliv. Det är en grannlaga uppgift för styrelsen.

  Ja, det var några tankar från en som efterlyser krafttag i föreningen med eller utan samgående.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *