Notering ang minneskvällen för Ove Allansson.

DSC_0009-284x300Minneskvällen för Ove Allansson blev en fin hyllning till honom som författare. Vill med detta referat ärligt berätta hur jag upplevde kvällen och framför allt för föreningen Bokanjärenas vidkommande. Känner att vi som förening tydligt blev strandsatta av Sjöfartens Kultursällskap vilket jag idag känner ilska mot då sällskapet inte ens nämnde oss som förening trots att Ove Allanson var medlem hos oss, där medlemmar idag för Ove Allanssons arv vidare men som för Sjöfartens Kultursällskap tydligt inte hade något värde under minneskvällen.

Kvällen öppnas med hälsningsanförande av Berit Blomqvist, ordförande i Sjöfartens Kultursällskap. Agneta Swenson, föreståndare på Rosenhill gav en presentation av Kultursällskapet och Rosenhill.

Anders Lindström, tidigare ordförande i Sjöfolksförbundet mindes sin nära vän Ove. Anders berättade om planerna på att bilda ett Ove Allansson sällskap. Lena Pilborg, förläggare på Tre Böcker berättade om hur det var att samarbeta med Ove. Kjersti Bosdotter, ordförande i Arbetarrörelsens Kulturhistoriska samtal och kulturambassadör i fackföreningsrörelsen gav sin syn på Ove Allanssons författarskap. Författaren Torgny Karnstedt, fram till nyligen ordförande i föreningen Arbetarskrivare berättade om Ove Allanssons betydelse för yngre arbetarförfattare och om möten med Ove.

Från Bokanjärernas horisont blev kvällen för mig tillsammans med Sjöfartens Kultur sällskap något avslaget. Som ordförande för sjöskrivare föreningen Bokanjärerna kunde jag konstatera att vi Bokanjärer inte upplevdes som någon större dignitet för att medverka och berätta om den relation våra medlemmar hade till Ove och hans Författarskap. Kultursällskapet föredrog att bjuda in en fd ordförande för föreningen Arbetare skrivare. Mot detta visade sig att de som i ord och sanning är de verkliga sjöarbetarskrivarna där sjöfolket själva skrivit om sina erfarenheter där de bär arvet efter Ove Allansson var detta  faktum inget det sjökulturella sällskapet i Göteborg visade något större intresse för. Själv satt jag förundrad och även arg vid ett av borden över att när kvällen skulle avslutas fick jag förvånade själv begära ordet för att framföra att vi Bokanjärer fanns i rummet. Jag flaggade för föreningens verksamhet då jag fick ordet med avstod att säga något mer eftersom vi i verklig sanning inte ens blev presenterade av det sjökulturella sällskapet. Tydligt prioriterade man dem man bjudit in speciellt för kvällen samtidigt som man lämnade Bokanjärerna utanför. Vill även referera till att jag själv föreslog att vi skulle medverka. Någon inbjudan fick vi inte från Sjöfartens Kultursällskap. Engagemanget visar på att något större intresse finns inte för oss Bokanjärer där vi finns som författare och har varit sjömän lika som även Ove Allansson var.

Musikinslag med  musikgruppen KAL blev ändå för mig en trivsam upplevelse. Duktiga musikanter med glimten i ögat gjorde kvällen trivsam men som blev ganska så avslaget tillsammans med vad jag här refererat till.

Krister Lumme ordf

1502459_397599287084415_6364768455114428336_o

 

Om Webbmaster

Skutseglare, ångentusiast, författare och professionell lektör.
Det här inlägget postades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Notering ang minneskvällen för Ove Allansson.

  1. Stig Elenius skriver:

    Hej!
    Att vi som verkligen representerar sjöfolket och deras berättelser inte var inbjudna till minneskvällen för Ove Allansson är en skandal. Skulle Ove själv fått reda på det hade han gått “i taket”. Heder åt vår ordförande som i varje fall på eget initiativ och egna medel var på plats för att på våra vägnar hedra Ove.

    De som sitter i ledningen i Sjöfartens Kultursällskap känner mycket väl till oss och det är anmärkningsvärt att de nonchalerade oss. Ligger det” en hund begraven” här eller vad handlar det om? Ove var dessutom hedersmedlem hos oss och nog hade en inbjudan varit på sin plats. Jag är besviken. Till och med förbannad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *