Redaktören har ordet i september

Tusentals sjömansjobb hotas enligt ett statligt utredningsförslag. Redan idag går sjömän arbetslösa som har ersatts med utländskt arbetskraft. Vart är Sverige på väg? Skall landet bli ett land där arbetsföra välutbildade sjömän går arbetsklösa eller tvingas ut under bekvämlighetsflagg? Det blir ju kontentan av Sveriges sjöfartspolitik om ett S.I.S (Svenskt internationellt sjöfartsregister) införs. Vad gör den nygamla regeringen för att behålla svensk flagg och svenska sjömän ombord?

 

Sjömännens kulturtidskrift, Utkik LOOK OUT, lades ned under våren 2010 efter beslut av Sjöfartsverket. Nummer 2 / 2010 blev det sista numret av en mycket populär tidskrift på 40 sidor. I dag återfinns den i Sjöfartsverkets tidskrift SJÖ rapporten på en undangömd plats längst bak i tidningen och sidantalet är reducerat till att omfatta 12 sidor. En uppriktig skandal där sjöfolk än en gång kommer i kläm. Det verkar som sjömanskulturen skall bort från dagordningen. Men dess viktigare är det då att vår förening, Bokanjärerna, oförtrutet fortsätter arbetet med att bevara dessa kulturella inslag som vi bedriver i form av böcker, artiklar, noveller, skrönor och andra konstarter i den maritima miljön.

 

Sverige gick till val och fick den regering som merparten av befolkningen ville ha. Några fler synpunkter har jag inte i den frågan. Men en sak kommer att bli intressant att följa upp. Om vi pensionärer kommer att få mer pengar i plånboken som alliansen lovade. Att skatten sänks och att pensionen höjs. Den frågan får ej glömmas bort.

 

Så var årets litterära händelse över, Bok & Biblioteksmässan i Göteborg med mingel, middagar och kändiseliten på plats. Kulturpersonligheterna minglade och efterfestade och hamnade ibland i fel säng om man skall tro tidningsdrakarna. Bokbranschens makthavare har haft fest och det mesta var gratis. Jag fick nöja mig med att läsa tidningarna och se korta snuttar på TV så själv kan jag inte bidra med något mer konkret varken från mässan och festerna. Men visst kunde det ha varit kul att få delta. Men man är ju ingen kändis heller, och det är ju det som räknas. Och som pensionär och författare måste man vara sparsam med utgifterna.

 

Styrelsen samlades till sammanträde på Katarinaklubben den 1 oktober och behandlade sedvanliga frågor. Årets skrivarkurs kommer att arrangeras med början den 8 oktober med sex deltagare. Målsättningen var minst åtta deltagare men för att ej sätta de intresserade på pottkanten beslöts att köra kursen. Förhoppningsvis blir det nya medlemmar av kursdeltagarna. Bokanjärerna kommer att delta för att berätta om sitt skrivande för kursdeltagarna.

 

Det har tydligen kommit in synpunkter, om att vi, vid det här laget skulle ha ökat vårt medlemsantal till minst femhundra. . Det skulle vi mer än gärna ha gjort om vi hade bara fått tips om hur det skulle gå till . Vi är några i styrelsen som dagligen försöker engagera skrivande och icke skrivande sjömän att mönstra på, men med magert resultat. Så de som klagar på vårt rekryteringsarbete, ge oss tips om hur man gör.

 

Höstlöven skiftar färg och dalar mot marken. Senhösten närmar sig med stormsteg. Många av oss medlemmar har redan passerat livets höst och befinner oss mitt i den kalla vintern. Så länge hälsan står oss bi så är allt annat oväsentligt. Även föreningen, som dock verkar frisk i dagsläget. Man brukar säga ”en frisk person har tusen önskningar, en sjuk har bara en önskan, att bli frisk.”

 

Stickan Elenius

Redaktör