Nu seglar vi vidare…

 

img_0943Bokanjärerna har firat tio år som förening. Jubileet firades på Katarina sjöfartsklubb i Stockholm. För mig som ordförande kändes det verkligt stimulerande att representera föreningen dagen till ära. Detta tillsammans med produktiva medlemmar som där visade upp sig som författare, föreläsare och musikanter.

Föreningen Bokanjärerna är på sitt sätt verklig unik. Föreningen är den enda föreningen i Sverige som samlar författare berättande om sjömanslivet där de varit verksamma. Idag söker det sig även medlemmar in i föreningen som har engagemanget med sig i dagens sjöfart lika som de gör detta historiskt. Så ska det fortsättningsvis även vara. Bokanjärerna välkomnar alla som har att berätta om engagemanget för sjölivets agenda och allt som finns däri.

Vad vi ofta och mycket kallar oss Bokanjärer för är att vi är sjöskrivare. Som sådana skildrar vi sjömanslivet och allt som har med detta arbete att göra och vad som där finns omkring. Sjömansliv och vad som där tillhör är Bokanjärernas signum samtidigt som sjömanslivet påverkat dem ute det verkliga livet på landbacken efter karriären ute på havet.

Föreningens tioårsjubileum visade på många sätt att vi ska fortsätta utveckla föreningen. Fler medlemmar välkomnas som vill finnas med hos oss Bokanjärer. Föreningslivet är grundbulten i vår demokrati. Utan förslag och krav som kommer från föreningslivet till den politiska beslutande församlingen vore vår demokrati mycket fattig. Det är föreningslivet som kommer med propåer och uppmaningar till politiken om hur allmänhet och samlingar vill ha det och som politikerna därför ofta och mycket lyssnar på.

Föreningen Bokanjärerna ska därför vara och bli än mer språkröret för sjöfolket till samhället med att de som finns idag inom föreningen gör detta genom sitt författarskap både i nutid lika som historiskt där de berättar om sjölivets villkor och vad som finns därvidlag. Här ska och måste föreningen Bokanjärerna bli än mer utvecklande i att de än mer ger signaler till politiken om vad som borde vara och vad som inte borde vara med den erfarenhet Bokanjärernas medlemmar har och som de genom sitt skrivande kan ge till den beslutande församlingen. Förhoppningsvis läser de vad vi skriver och inte enbart stannar vid de ständiga påståenden om romantik och mer därtill då det gäller flickor i Havanna och annat som ofta och mycket förskönar sjömanslivet verklighet och villkor.

När det gäller i övrigt kan jag konstatera att föreningen har ökat med sju medlemmar under sommaren. Jag välkomnar dem än en gång och hoppas att fler vill bli en Bokanjär med skrivande och berättande på sin agenda. Jag vill även med detta påminna om att vi behöver fler som skickar in bidrag/manus till den fjärde Antologin.

Lägger här ut bilder från Jubileet från Katarina Sjöfartsklubb. Vill med detta även tacka personalen där som ständigt och alltid möter upp och ser till att en fin och trevlig stämning finns på klubben.

Krister Lumme / ordf

15055842_1399138620103762_3531105418981117305_nimg_0951wp_20161111_13_32_47_proimg_0957img_0968

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

img078

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *