Gästbok

Skriv ett nytt inlägg i gästboken

 
 
 
 
 
 
 
Fält markerade med * är obligatoriska.
Din e-postadress kommer inte att publiceras.
Vi förbehåller oss rätten att redigera, ta bort eller inte publicera inlägg.
Stig Elenius Stig Elenius skrev den 6 juni, 2014 den 13:17:
Eva L

Kan du mejla mig med lite uppgifter om hur du gjorde när du framställde din bok?

Tat lugnt på nationaldagen....
Stig Elenius Stig Elenius skrev den 6 juni, 2014 den 07:26:
Jag önskar alla medlemmar i Bokanjärerna en festlig nationaldag i fredens tecken. Låt oss även hoppas på att hemsidan uppdateras och aktuell information från styrelsen läggs in på lämplig plats. Årsmötesprotokollet och nye ordförandes programförklaring är säkert intressant för medlemmarna. Rätta mig ifall jag har fel.
Krister Lumme Krister Lumme skrev den 4 juni, 2014 den 14:32:
Då jag konstaterat att det onda är en brist på avsaknad uttalar jag inte mer om verkligheten. Vad jag kommer att fortsätta med är att ge min tolkning av den. Det är därför lönlöst att strida om huruvida det är sant. Det lönar sig bättre att fråga om det är fruktbart...
Eva Lundquist Eva Lundquist skrev den 4 juni, 2014 den 10:53:
Jag brukar inte gå in på denna sidan varje dag, men gick in idag och vad får jag se?
Jo Krister Lumme utgjuter sig som vanligt med långa haranger och om hur lite vi andra vet och kan om saker och ting, han kallar oss hårda, hjärtlösa och kalla som individer som inte förstår det här med alkoholism.
Nu får du väl ta och kamma till dig Krister!
Du vet inte ett dugg om vår familj och hur vi hade det.
Du vet inte ett dugg hur mycket vi stöttade vår far och försökte få honom att sluta dricka!
Du vet inte skit om detta och ska därför inte uttala dig om saker som du inte vet något om!!!
Förbannad på dina uttalanden är bara förnamnet!
Sluta tjata om detta nu!
Min far tog sig själv av daga för över 35 år sedan. Låt honom vila i frid.
Krister Lumme Krister Lumme skrev den 2 juni, 2014 den 09:54:
Så där ja Stickan. Då fick jag äntligen lite medhåll. Vad alkoholism handlar om är att se skillnader. Inte att en alkoholist får skylla sig själv. Har man blivit en alkoholist eller nikotinist eller blivit beroende av narkotika så är detta en del av samhället som här gör pengar på begäret till njutning där de som säljer tjänar stora pengar på missbruket.

Det är visserligen upp till var och en att välja. Kör du bil kan du bli skadad för livet i en olycka. Ska man skylla sig själv där eller ska man ge fan i åka bil. Något hårdraget kanske min liknelse är men den finns i verkligheten. Vad det handlar om är att se skillnader. Dricker du så får du räkna med att bli alkoholist. Röker du får du räkna med att livet blir kortare. Sätter du dig i en bil så kan du avlida ute på vägarna.

Att alla som råkar i olycka ska skylla sig själva är en del av den cyniska människan. Allt är att förenkla problemet. Helheten är samhällsbilden.

Att en alkoholist får skylla sig själv är att inte se skillnaden mellan att missbruka och att supa för sitt eget nöjes skull. En alkoholist bedrar sig själv hela tiden. Super någon för sitt eget nöjes skull då får han skylla sig själv. Om han är alkoholist är han sjuk och då ska han få hjälp lika som en nikotinist ska få och även får i ett civiliserat samhälle om han drabbas av cancer av sin rökning.
Stig Elenius Stig Elenius skrev den 1 juni, 2014 den 12:16:
Krister!
Håller med dig när det gäller alkoholintaget ombord. Vi klan backa bandet bakåt till 50 - 60 - 70 talen då vi seglade och vi vet hur det konsumerades alkohol i tid och otid. Som du säger, det skrivs inte särskilt mycket om det. Men om krigsseglare har det skrivits en hel del. Även om det tog många år innan regeringen uppmärksammade att det faktiskt fanns de som seglat och offrat sina liv ute på havet.

Om det hade varit så illa att jag blivit alkis ombord kunde jag inte skylla på andra än mig själv.

Jag föddes två månader innan bomberna började falla och Röda Armén trampade in i Finland. Jag kan tacka mina förfäder för att de offrade sina liv för mig och andra barn. Hade Stalin vunnit detta krig hade jag varit ryss idag. Det är den enkla sanningen. Jag har dock inte fått någon ersättning för vad jag fick uppleva.

Tack för att du kallar mig Stickan och inte Herr.
Krister Lumme Krister Lumme skrev den 1 juni, 2014 den 11:58:
Stickan.
Jag är inte bitter. Det går inte att leva som jag gör med bitterhet i kroppen. Min styrka är att jag tacklar problemen och sticker inte under stolen med vad jag tycker. Sätter man ut hakan får man även ta smällen.

Sådan är devisen vilket gör att jag är stark i de uppfattningar jag har. Vad jag även hyllar är ödmjukhet. Jag var till sjöss i tjugo år. En rik tid som gjorde mig till den människa jag är. Däremot är jag inte bättre än någon annan.

Sjömansromantiken är humbug. Den har aldrig funnits. Detta borde det skrivas mer om. Alkoholister göddes ombord i många fartyg. Det fanns även vita båtar med kadaverdisciplin. Jag har som vana att ta till mig fakta som jag omvandlar till praktik om jag så ser möjligheten i detta.

Sjömanslivet var på vår tid mer en frivillig isolering som många glömmer då de vädrar nostalgi i stället för att berätta om även de avigsidor sjömanslivet var då detta begav sig. Här borde Bokanjärerna berätta mer. Här borde Bokanjäreran berätta om krigets fasor för många sjömän som blev sjuka av den tid de fanns på havet där även flaskan hjälpte många att överleva samtidigt som de även med detta blev alkoholister.

Bitterhet kan man kasta av sig om man verkar med sans och förnuft till förbättring och rättvisa. Världen är orättvis. Jag var en av de mest pådrivande och drog upp den Svenska vanvården som praktiserades på oskyldiga barn här i Sverige lika som den även praktiserades på Åland och i Finland i gången tid.

Då svarade man oss med att detta har inte hänt. Vi stod på oss. Resultatet blev att man till sist bockade och bugade samtidigt som man även gav en dusör till de som fick sin barndom stulen av ett samhälle som inte är bättre idag än igår men som vi ändå fick att förstå att detta var vedervärdigt där även alkoholismen frodades p.g.a. av ett samhälle som inte brydde sig där man även lade orden i praktisk handling om att du har dig själv att skylla.

Så än en gång. Jag är inte bitter. Däremot är jag fast besluten att vädra mina åsikter då jag ser människor far illa och ingen hjälper till mer än att det står och säger att de precis som du själv säger då det gäller alkoholister att de både ska och kan skylla sig själva...
Stig Elenius Stig Elenius skrev den 1 juni, 2014 den 06:26:
Krister!
Var och en får stå för sina egna åsikter. Jag står för mina. Jag har varit 30 år till sjöss och sett det mesta. Du behöver nödvändigtvis heller inte kalla mig \"Herr\", den titeln används inte mellan de som känner varandra om ens det. Jag har läst dina böcker och vet hur din situation varit och känner även till omständigheterna kring din sons drogmissbruk vilket var oerhört tragiskt.

Jag har också växt upp i om möjligt ännu besvärligare omständigheter än du Krister. Men jag kan inte gå omkring och vara bitter i resten av mitt liv. Sköt om dig och lev väl.
Krister Lumme Krister Lumme skrev den 31 maj, 2014 den 18:37:
Eva Lundquist. Alkoholism handlar om en människas beroende av alkohol. Inte att döma den som missbrukar vilket du och herr Elenius visar som bästa märke. Att omgivningen och familjer som blir drabbade av att någon närstående missbrukar vet de som hamnat i denna situation allt för väl om. Själv är jag en av dem. Jag behöver inte lära mig något jag under många år fick leva av där jag själv tillsammans med min familj förlorade kampen mot missbruket vilket ni här gör gällande mest i att den som missbrukar får skylla sig själva.

Att döma människor för sitt missbruk är kränkande i alla dess former. Själv vet jag mycket väl vad detta handlar om ytterst då det gäller missbrukets totala drabbande av mig som förälder. Jag hade en son som dog i en överdos av heroin . Han blev tjugosju år gammal. Missbruket började han med redan vid tonåren. Vi följde och hjälpte honom samtidigt som vi skaffade oss kunskap om missbrukets helvete. Aldrig att vi skulle döma och nedvärdera honom för missbruket vilket tydligt du och Elenius har som har som första nummer innan ni skaffat er vetskapen om förståelsen varför någon missbrukar eller hamnar in i drog beroende eller alkoholism. Vad detta handlar ytterst handlar om är att skaffa sig förståelse. Inte att fördöma och döma.

Vad du och herr Elenius här mest ser främst är att de som missbrukar ska skylla sig själva och ge fan i att dricka eller ta droger. Enkelt och rakt är det för er samtidigt som ni inte heller har förstått ett enda dugg om vad allt handlar om. Själva visar ni en självgodhet i att drabbade gener ni hänvisar till minsann inte finns i era kroppar. Synsättet är ren och klar cynism som fritt kan översättas i en visad kall känslokyla samt även i att allt är ett konservativt sätt att tänka.

Varför WHO har klassat alkoholism och annat drogberoende som en sjukdom är att vi som inte lider av detta ska hjälpa dem därför att de hamnat in i en sjukdom de inte kan ta sig ur. Medmänsklighet kallas detta allmänt för vilket jag anser ni inte visar med den hållning ni anger då det gäller alkoholism främst.
Eva Lundquist Eva Lundquist skrev den 28 maj, 2014 den 19:29:
Tack Stickan.