Gästbok

Skriv ett nytt inlägg i gästboken

 
 
 
 
 
 
 
Fält markerade med * är obligatoriska.
Din e-postadress kommer inte att publiceras.
Vi förbehåller oss rätten att redigera, ta bort eller inte publicera inlägg.
Stig Elenius Stig Elenius skrev den 13 september, 2014 den 18:45:
Carl Gustaf Emil Mannerheim
Vad kan denne man, Finlands president under åren 1944 - 1946 ha för sjöanknytning? Det är en berättigad fråga. Han föddes den 4 juni 1867 och dog i Schweiz 27 januari 1951. Denne 187 cm långe och vältrimmade friherren och statsmannen, den ende som innehaft titeln marskalk av Finland besökte Stockholm år 1946 och NK:s pennavdelning. Han var klädd i mörk kostym och går målmedvetet fram till disken där \"penndoktorn\" Gunnar Åberg sitter. Ur sin innerficka tar marskalken fram en juvelarpenna i guld och frågar:\" Int kan ni väl laga denna penna? Månne det finns reservdelar? Ordvalet och accenten gjorde det lätt för \"pennoktor\" Åberg att känna igen honom. - Jo det skall strax vara avklarat, varsågod och sitt en stund bara, marskalken så skall jag laga pennan. -\"Jaså, är jag sålunda igenkänd\"? Varpå Mannerheim sätter sig.

Åberg hade rykte om sig som oslagbar pennexpert, den penna han inte kunde fixa var inte vatten värd. Mannerheims adjutant hade besökt specialister i London, Paris och Geneve utan framgång. Pennan var inte vilken penna som helst, marskalken hade fått den av sina officerskamrater under finska vinterkriget och det hade präglat sina namn på den.
Pennan fixade Åberg på några minuter och det uppstod en livslång vänskap mellan marskalken och penndoktorn.

Gunnar Åberg bytte så arbetsgivare och kom till Saléns där han under många år var ansvarig för och inom intendeturen. Han hade träffat många kända personer under sin tid på NK, många blev hans vänner. Hasse Z, Evert Taube, Greta Garbo, Maurice Chevalier och Douglas Fairbanks Jr. Men ingen blev så god vän som marskalken av Finland.

Det gick illvilliga rykten om marskalk Mannerheim, att han skulle vara snål, fåfäng, obeslutsam, feg och en räddhågad officer. Jag för min del tror att det var tvärtom. Mannerheim ligger begravd på Sandudds begravningsplats i Helsingfors. Krigaren och hjälten från finska vinterkriget var en trofast och varmhjärtad vän enligt \"penndoktorn\".

Så, visst fick marskalk Mannerheim veta vad Saléns var för företag under de många år som han och Åberg var vänner.

Ett lite annorlundare kulturinslag. Historien är dessutom helt sann. Verifierad av Åberg själv som gick i pension 1980 efter lång och trogen tjänst i Salénrederiena.
Eva Lundquist Eva Lundquist skrev den 11 september, 2014 den 22:08:
Hej Stig!

Såg att du hade en förfrågan angående framställningen av min bok. Du menar väl vilket förlag jag anlitade för att trycka boken?
Jag anlitade Vulkanmedia.se och beställde då Författarpaketet som kostar ca 6.500 kr för 100 ex.
Är väl inte riktigt nöjd med redigeringen som är lite slarvigt gjord av dom, men för övrigt så är de duktiga på att verkligen se till att den får spridning via bokrondellen så att den finns att köpa via nätet på både Bokus, Adlibris, Vulkan och CDON.com.
CDON.com är en bra site om man ska sälja boken i t.ex. Finland och Norge eftersom dom säljer i hela Europa.
Men flest böcker har jag ändå sålt genom en annons i Båtologen.
Så nu är mina böcker snart slutsålda.

Så om det är någon som vill köpa så skynda! Jag har 14 ex. kvar att sälja. Vet inte om jag beställer en omgång till.
Priset är fel som står här, det ska vara 245 kr inkl. porto. annars täcker det inte kostnaderna tyvärr.
Jag har varit dålig på att vara inne på denna sida på sista tiden.
Kände mig så påhoppad av en viss herr Lumme att jag föredrog att ta min Mats ur skolan ett tag.
Roligt att du kommit ut med en ny bok Stig! Jag läste din bok \"Återvändaren\" med stor behållning!
Har börjat läsa \"Några millimeter från...\" också.
MVH
Eva L
Stig Elenius Stig Elenius skrev den 11 september, 2014 den 05:07:
Föreningens dilemma! Enligt den skrivelse som kommit ut till medlemmarna står vi idag utan ordförande. För vilken gång i ordningen! Konstigt nog har föreningens valberedning inte kontaktats av styrelsen eller av den avgående ordföranden. Valberedningen består av Kaj Talik och undertecknad. Nu skall visserligen styrelsen själva utreda hur man skall gå vidare med dilemmat att hitta en ny och drivande ordförande. Jag kan bara önska lycka till.

Det är kanske dags för medlemmarna att själva hitta en lämplig ordförande kandidat eftersom tidigare valberedare misslyckats två gånger med att hitta rätt i valet.
Stig Elenius Stig Elenius skrev den 19 augusti, 2014 den 18:38:
Stämmer bra det Lasse. Vårt bidrag till Bokanjärernas kultur är att vi ställer upp med en C&W kväll den 8 oktober kl 1800 på Katarina sjöfartsklubb som är bokanjärernas hemviste.

Det är andra gången vi gör det och vi ställer upp utan arvode men med kunskap och glädje. Besökarna skall få höra Lasse spela och mig berätta om olika countrystjärnor och deras storys som ofta handlar om spruckna äktenskap, droger, fattiga bakgrundsförhållanden och liknande från verkliga livet i den amerikanska western.

Och ni är mycket välkomna. Håll utkik efter klubbens program som kommer ut nästa vecka.
Lars Svensson Lars Svensson skrev den 19 augusti, 2014 den 15:01:
Tystnad! Den8/10 är den slut, då kör Stickan och jag lite countryhistoria på Katarinklubben, hoppas vi ses.
Stig Elenius Stig Elenius skrev den 18 augusti, 2014 den 16:48:
Leroj!
Tack för gratulationerna på min dag. Du var en av de ytterst få bokanjärer som uppmärksammade den. Du är en riktig vän och kamrat Leroj.

Idag när jag skriver detta så har 13 bokanjärer eller besökare varit inne på hemsidan. Man blir lika besviken varje gång. Har det varit illa ställt förr är det etter värre idag.Vet ni vad som är värst av allt? Jo, total tystnad.
Leroj Karlsson Leroj Karlsson skrev den 10 augusti, 2014 den 10:09:
Stort Grattis Stig Elenius pa Din dag !
Stig Elenius Stig Elenius skrev den 4 augusti, 2014 den 07:57:
Hej igen. Måste tillägga en sak beträffande Gunnar Karlsson. Han blev 85 år och han var inte vår medlem. Från Västra Frölunda.
Stig Elenius Stig Elenius skrev den 3 augusti, 2014 den 13:16:
Medlemmar!
Jag känner inte tillhur många av er som kände Gunnar Karlsson, fd ordförande i Sjöfolksförbundet. Han var dess ordförande åren 1969 - 1981 och en omstridd sådan. Trots det så genomförde han flera bra avtalsförhandlingar för manskapet i handelsflottan. Jag fick möjlighet att sitta vid samma bord ibland när olika förhandlingar fördes i Salén som var det rederi som gick i spetsen för utflaggningarna av den svenska handelsflottan. Han var en hårdför ordförande som inte rädes Saléndirektörerna.

Han var också ombudsman i Genua i några år. Nu har Gunnar Karlsson gått ur tiden. En av de stora elefanterna är borta.
Stig Elenius Stig Elenius skrev den 14 juni, 2014 den 10:08:
Torbjörn Cruth har \"mönstrat\" av.

En av våra medlemmar, före detta chefen för Handelsflottans Kultur- och fritidsråd har gått bort i en ålder av 71 år.

Han var min chef i drygt tjugo år och kom senare som pensionär att bli en god kompis bland annat på Facebook där vi hade daglig kontakt.

Torbjörn var en rak, ärlig och rättvis chef. Hans stod för sitt ord. Tillsammans etablerade vi en vänskapspakt med den internationella sjömansklubben i Jalta, en vänskaplig relation som än i dag är bestående. Jag fick möjlighet att besöka Jalta fyra gånger under min tjänstgöring i HKF för att på konsultbasis utveckla servicen för sjömän där.

Han var en god berättare och skribent. Det är många inom sjöfartssfären som saknar honom idag. Nu blir hans Violeta ensam i villan i det idylliska Klippan. Nu står hans sommarbil kvar på tomten, den Mercedes Cabriolet som han och Violeta åkte omkring med under sommarhalvåret. En dotter saknar sin pappa.

Torbjörn gick med stort engagemang in för att göra sjöfolkets fritid så bra som möjligt. Han gav mig fria händer inom ramen för budget att utveckla sjöfartsklubben Kaknäs till den idyll den är idag. Vila i frid käre Torbjörn.