Ove Allansson

Ove AllanssonOve Allansson föddes 1932 i Lidköping och växte upp i industrisamhället Kvänum. Han har arbetat inom verkstadsindustrin, i forskningsinstitut och forskningsfartyg — som svarvare, montör, mekaniker och i handelsflottan som svarvare/reparatör.
Författardebuten skedde med dikter i Sjömannen 1963 och med en novell i Metallarbetaren samma år. Efter det var han medarbetare i en rad tidningar och tidskrifter.

Ove har skrivit ett trettiotal böcker och deltagit i ungefär lika många antologier. Har själv också varit redaktör för tre antologiböcker med sjöberättelser.
Hans första bok i romanform, ”Resan till Honduras”, gavs ut år 1967 och år 1969 blev han författare på heltid.

Allansons författarskap kan indelas i ett sjölivs- och ett landbaserat med tanke på motiv och innehåll. Även de sexton sjöböckerna kan i sin tur delas i två grupper: dels en del där han fabulerar på egna upplevelser och även söker ta vara på sjöfolkets berättarskatt, myter och muntliga berättarglädje, som i exemplet ”I Överrockens kölvatten”.
Den andra gruppen sjöböcker är kritiskt granskande vad gäller arbetslivets villkor till sjöss. Den dokumentära romanen ”Sjömän” och debattromanen ”Ombordarna” tar upp arbetsmiljö, bostäder och sjölagstiftning. Romanen ”Ombordarna” ledde exempelvis till flera års debatt och tre riksdagsmotioner om sjöfolkets villkor.

Ove Allanson är förvisso besatt av kommunikationer och kommunikationsmedel. Han har således skrivit böcker om sjöfart, luftskepp, rymdskepp, om järnvägar samt också reseboken ”Horisontdragning”. Självklart vill han kommunicera med människor via sina böcker och har en enorm läsekrets. Detta har i sin tur lett till Sjöfolksförbundets kulturpris, Sveriges Sjömanshus litteraturpris, fackens Ivar Lo-pris samt även Ivar Lo-Johanssons personliga pris.

År 1984 flyttade Ove till Göteborg där han lever tillsammans med hustrun och främsta kritikern, kemisten Sonja Maria. De gläds åt två pojkar och sex barnbarn.

Novellsamling ”Sjöbröder inbunden 166 kronor
Dikter och kortprosa Sjöliv häftad 140 kronor
Ljudbok, mp3, uppläsare Clas Sköld I Överrockens kölvatten 139 kronor
Sjölivets Berättare inbunden 251 kronor
Blues för Maria Inbunden 170 kr

Samtliga böcker kan beställas på www.adlibris.com

De kosmiska havens bokanjärer inbunden 152 kronor beställs på www.bokus.com

 

Ove Allansson Ove Allansson Ove Allansson Ove Allansson

 

 Läs om böckerna här

« Tillbaka till Bokanjärerna