Göran ”Persa” Wahlberg

Hudiksvallsprofilen Göran ”Persa” Wahlberg debuterar med memoarerna från sjömansåren i boken ”Saltstänkta resebrev”.

Hudiksvall – Det är en dröm som gått i uppfyllelse, säger Göran Wahlberg.
Boken är upplagd som en serie brev ställda till hans mamma. Att han tillägnar henne boken, är ett sätt att urskulda sig för att han en gång i tiden lurade henne att skriva på ett godkännande, att han som minderårig kunde gå till sjöss. Hon ville att den då sjuttonårige sonen skulle gå en prästutbildning och nu istället hamnade han på sjön. Underlag för memoarerna är egna dagboksanteckningar samt många bevarade brev hem till mamman, som aldrig förlät honom.
I boken får man följa den unge sjömannens äventyr på de sju haven. Boken innehåller bland annat hans hyra på M/S Aspen, M/S Italia, M/S Kookaburra och segelskutan Loatta i Australien.
Han rymde i Australien, och i New York blev han rånad.
– Hemresan tog två år och räcker till en bok till, som blir ännu värre, säger Göran Wahlberg.
En annan bokidé som han har är att göra en deckarserie i sjömansmiljö, där handlingen är förlagd till Hälsingekusten.

Lennart Ersson – journalist Hudiksvalls Tidning.

Göran ”Persa” Wahlberg, född 23 oktober 1942 är bosatt i Nianfors i sköna Hälsingland. Byn ligger vackert beläget vid sjön Finnsjön 32 km sydväst om Hudiksvall.
Efter min tid till sjöss och i svenska flottan har jag bland annat drivit resebyrå, arbetat som turistbusschaufför, varit reseledare, konferenschef och dokumenterat gamla sjömanshus i Hudiksvall och Söderhamn.
Jag har genom mina sex söner varit involverad i både scouterna och idrotten.
Nu arbetar jag som journalist på tidningen Hälsingebygden som har en upplaga på 32 000 ex och utdelas i hela Norrhälsingland.

Min första bok som handlar om mina första år till sjöss i början av -60 talet skrev jag och gav ut på eget förlag 2005.
Nästa bok som behandlar andra hälften av min sjömanstid har jag just påbörjat. Jag beräknar att ha den färdigtryckt under våren 2010.

För mer information, besök www.tunerpersa.se

Här kan du beställa boken

« Tillbaka till Bokanjärerna