En recension / Reidar Jönsson om / Snedseglarna-Brorsan & Jag

SNEDSEGLARNA – BRORSAN & JAGsnedseglarna-framsida-liten

EN BOK AV JÖRN HAMMARSTRAND

indexJörn Hammarstrands familjehistoria handlar om människor som psykiskt och fysiskt har skadats före, under och efter andra världskriget. De båda pojkarna har en svensk mamma och en tysk far. Den äldre Jörn skickas till morföräldrarna i Sverige för att undgå krigets fasor, samtidigt som han därmed slits bort från sin mor, som han i unga år saknar mer än fader. Under hans liv kommer så modern, men också fadern att bli främlingar för honom.

Främst handlar boken om den skuld Jörn upplever gentemot sin yngre bror, som blir svårt alkoholiserad och även på grund av sina barndomsupplevelser hamnar utanför all gemenskap i samhället. Han har ringa kontakt med Jörn och dör i förtid.

Den yngre broderns liv rullas upp av författaren.  Brodern föds i Tyskland. Modern flyr från sin man för att undkomma hans alkoholism och våldsamma behandling av henne. När hon med det nya barnet anländer till Sverige upplever Jörn sig ännu mer förskjuten. Under tonåren uppvaknande av sexuell drift blandas hans längtan efter moder samman med förbjudna tankar. Han fantiserar om henne som ett sexuellt objekt, medan hans yngre broder får all uppmärksamhet.  I Jörn sjuder ångest, bitterhet och avundsjuka. Känslorna gräver en avgrund mellan de båda bröderna, men också mellan Jörn och hans mor. Demoner av den sorten kommer att styra Jörns liv.

Med tanke på dagens många konflikter, där oräkneliga mängder av människor flyr över gränser för att överleva, är Jörns nakna berättelse om hur krig längre tillbaka skapar så många osynliga sår i människor att de inte kan leva ett fullödigt liv, trots att de till ytan verkar hela och fungerande.

Den äldre Jörn, lyckas ändå göra det på sitt sätt. Han flyr till sjöss, han kapar av familjeband, men han blir ändå aldrig hel. I ett slags rättfärdigande av sina handlingar är han blind för sig själv och sina val. Hans sökande efter varför det gick som det gick för den yngre brodern är alltför sent. Såren kan inte läkas.

I förklaringar till den yngre broderns förlorade liv, målar Jörn upp skräckscener . Framförallt gäller det i den yngre broderns möten med fadern, där Jörn med fantasins hjälp skriver om så plågsamma händelser att de blir de centrala i boken.

Mot denna bakgrund ställer Jörn många frågor om sitt eget handlande, hur han blev som människa, en som alltid flydde till nya arbetsuppgifter, först till sjöss och senare i land, och även en som flydde all normal kontakt med sin mor och den i hans tycke bortklemade, yngre brodern.

I biblisk mening vill han ”slita bort bjälken från sitt eget öga” för att se egna fel och brister i familjedramat.

Hans uppriktighet skapar en skakande läsning, men också en som i sin stil kräver mycket av läsaren. Jörns sökande efter den sanna berättelsen om sig själv och brodern lider av alltför många upprepningar. Tolkningar som borde ha lämnats till läsaren kunde ha strukits och boken skulle ha vunnit mycket på koncentration.

Ändå är detta Jörn Hammarstrands viktigaste bok.  Med tanke på de flyktingar vi möter i dag hjälper den oss att förstå vad de kan ha upplevt. Hans berättelse om människor som har formades under ett våldsamt krig för inte så länge sen hjälper oss att se nuet.

Reidar Jönsson

2077869316

 

 

 

 

 

Jörn Hammarstrand är initiativtagare och grundare till Bokanjärena. Mer om Jörn kan man läsa  här : Jörn Hammarstrand – Bokanjärerna

Vänlig hälsning Webbmaster.

cropped-cropped-cropped-cropped-logga_bokanjarerna12

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *